Business Hi-Tech

Angajaţii din IT şi cei din construcţii migrează spre freelancing sau companii de profil din străinătate în urma discuţiilor despre eliminarea scutirii de impozit a angajaţilor din cele două sectoare: „Multe companii de IT din străinătate au început campanii de recrutare care vizează şi angajaţi din România”

Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara

Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara

Autor: Alexandra Cepăreanu

27.10.2021, 11:13 7035

La finalul lunii septembrie, ministrul finanţelor Dan Vîlceanu a sugerat renunţarea la scutirea unor taxe şi impozite pentru angajaţii din IT, sectorul care a generat 6,8% din PIB-ul României în 2020 şi în care lucrează circa 208.000 de salariaţi - însă doar jumătate dintre aceştia beneficiază de scutirea de impozit pe venit de 10%. În urma acestui anunţ, angajaţii din sectorul de IT încep să migreze spre freelancing sau către companii din străinătate active în acest domeniu, potrivit unui comunicat transmis de reprezentanţii Universităţii Politehnica din Timişoara.

„Multe companii de IT din străinătate deja au început campanii de recrutare, iar planul lor cuprinde şi angajaţi din România. Pandemia de coronavirus a făcut ca distanţa să nu mai fie o problemă. Practic, oamenii pot lucra de acasă pentru companiile de afară pentru că acestea nu le vor impune prezenţa fizică la birou sau în ţara respectivă. În momentul în care veniturile angajaţilor din IT vor scădea, ei vor fi tentaţi să facă pasul către firme de afară. Piaţa IT nu poate suporta o astfel de migraţie pentru că este o mare criză de specialişti. Pe de altă parte, există un trend ca angajaţii cu venituri mari să îşi facă PFA-uri sau propriile firme unde este un altfel de sistem de impozitare. O eliminare a scutirii impozitului pe venit va face ca aceste tendinţe să crească şi automat taxele plătite statului vor scădea”, a spus Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara (UPT).

De asemenea, această scutire, aplicată de la începutul anilor 2000, a fost una dintre principalele metode de atragere a investitorilor străini în acest sector.

„Numeroase companii prezente în vestul ţării au venit în ultimul an pentru a se consulta cu specialiştii UPT în vederea unor noi investiţii. Un calcul arată că în ultimele şase luni au fost anunţate investiţii străine de aproximativ un miliard de euro pentru extinderea capacităţii de producţie a unor companii, dar şi pentru cercetare, în crearea unor noi produse inovatoare. Iar o mare parte din bugetele planificate de aceste companii este alocat resursei umane.”

Florin Drăgan a adăugat însă că în momentul în care specialiştii financiari ai acestor companii au planificat bugetele de extindere, au luat în calcul baza fiscală care exista în acel moment, astfel că renunţarea la scutirea de impozit a angajaţilor din sectorul IT ar avea impact asupra investiţiilor anunţate.

„În România, când recrutezi un om, negociezi salariul net. Dacă salariul este impozitat, practic îi propui un venit mai mic faţă de ce era planificat în buget iar acest lucru poate duce la o îngreunare a recrutării. Altfel spus, investiţiile anunţate deja ar putea fi afectate sau s-ar putea tempera. Putem fi puşi în situaţia ca proaspăt absolvenţii universităţilor din România să fie direct angajaţi de companii din străinătate, să lucreze pentru birourile de acolo pe salarii mai mari, iar criza forţei de muncă de la noi să se acutizeze”, a mai spus rectorul Universitatea Politehnica Timişoara.

De asemenea, renunţarea la scutirea de impozit are efecte negative şi asupra sectorului de construcţii, în care lucrează lucrează aproximativ 450.000 de angajaţi şi care generează circa 6,6% din PIB-ul României.

„Putem spune că facilităţile fiscale introduse la acel moment au <<albit>> acest domeniu. Dacă ne întoarcem la sistemul de impozitare din construcţii de la nivelul anului 2017, toate eforturile depuse până în prezent vor fi anulate şi ne întoarcem la o muncă <<la gri>> a angajaţilor. Pentru absolvenţii de construcţii de la UPT angajabilitatea a crescut cu aproape 10% comparativ cu acum patru ani. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se bazează foarte mult pe investiţii în infrastructură. Dacă punem beţe în roate firmelor din construcţii, obiectivele asumate în PNRR pot fi ingreunate”, a menţionat Florin Drăgan.

El consideră că un alt domeniu important este digitalizarea, care se poate face cu IT-işti, dar şi cu oameni din cercetare, care beneficiază la rândul lor de scutirea impozitului pe venit.

„În prezent este dificil să convingi oamenii buni să lucreze exclusiv în cercetare. Este un domeniu în care am putea face mai multe, iar un venit mai mare este un imbold pentru un specialist să rămână în cercetare. Majoritatea absolvenţilor de facultate se duc către dezvoltare, însă cercetarea aduce în piaţă un plus de valoare mai mare. Dacă veniturile oamenilor din cercetare vor scădea, odată cu cele din IT, atunci ei vor pleca sau vor migra spre alte forme de colaborare şi multe dintre proiectele de digitalizare vor fi în pericol“, a mai spus rectorul UPT.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO