Business Hi-Tech

ANIS: Strategia naţională pentru AI trebuie să includă măsuri concrete prin care curricula şcolară să fie actualizată şi adaptată evoluţiei tehnologice a societăţii

ANIS: Strategia naţională pentru AI trebuie să...

Autor: Roxana Rosu

23.05.2019, 16:44 265

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) a declarat că susţine dezvoltarea de produse software româneşti bazate pe Inteligenţă Artificială (AI),  după anunţul ministrului Comunicaţiilor privind eleborarea unei strategii naţionale pentru AI, şi consideră că documentul ar trebui să includă măsuri prin care curricula şcolară să fie adaptată evoluţiei tehnologice a societăţii.

“Ne bucurăm să aflăm că România se va alătura ţărilor care consideră investiţiile în tehnologie un element strategic în stimularea economiei şi îmbunătăţierea vieţii oamenilor. Inteligenţa Artificială va schimba modul în care vom lucra, colabora şi trăi în viitor. ANIS susţine dezvoltarea AI şi este un partener de încredere, o parte activă în discuţiile cu reprezentanţii Guvernului în crearea unei strategii naţionale pentru Inteligenţă Artificială”, a declarat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, a declarat ieri, la reuniunea Consiliului Ministerial 2019 al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică de la Paris, că România se află în proces de elaborare a primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale. 

Conform unui raport recent al companiei de consultanţă McKinsey Global Institute, Inteligenţa Artificială poate spori productivitatea economică globală cu peste 13 trilioane de dolari până în 2030. Acest lucru se traduce printr-o creştere anuală a productivităţii economice de 1,2%. Se aşteaptă ca Inteligenţa Artificială să aibă un impact major în automatizarea muncii şi în dezvoltarea de produse şi servicii inovatoare. Totuşi, la nivel naţional, rezultatele adoptării AI se vor resimţi în timp la nivel macroeconomic .

În acelaşi timp, ANIS este de părere că strategia naţională pentru AI trebuie să includă măsuri concrete prin care curricula şcolară să fie actualizată şi adaptată evoluţiei tehnologice a societăţii.

“Credem cu tărie că, pe lângă strategia pentru Inteligenta Artificială, România are nevoie imediată de accelerarea digitalizării  serviciilor publice şi conectarea electronică a instituţiilor ce deservesc cetăţenii şi companiile”, a adăugat Gabriela Mechea.

Înfiinţată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT româneşti şi sprijină dezvoltarea industriei locale de software şi servicii, creşterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO