Business Hi-Tech

Antonio Eram şi Felix Crişan au cedat după 20 de ani controlul grupului Netopia, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de plăţi online şi prin SMS

Antonio Eram

Antonio Eram şi Felix Crişan au fondat în 2003 procesatorul de plăţi online Netopia Systems.

Autor: Roxana Rosu, Adrian Seceleanu

25.05.2023, 11:21 6079

♦ „Cu ajutorul echipei Innova Capital, ne dorim să accelerăm lansarea unor noi soluţii inovative într-o industrie atât de dinamică cum este industria plăţilor online“.

Grupul Netopia, unul dintre cei mai mari procesatori de plăţi electronice din România, fondat de Antonio Eram şi Felix Crişan în 2003, a vândut pachetul majoritar de acţiuni către fondul de investiţii de private equity Innova Capital.

Netopia furnizează soluţii de plăţi electronice şi alte servicii conexe pentru un portofoliu de peste 25.000 de comercianţi, majoritatea din sectorul IMM-urilor. Prin intermediul platformei Netopia Payments sunt procesate anual  25% din tranzacţiile online cu carduri de pe piaţă locală, iar aplicaţia mobilPay Wallet este primul portofel digital multifuncţional din România.

Compania a înregistrat în primele trei luni ale acestui an tranzacţii în valoare totală de peste 350 milioane euro prin intermediul tuturor metodelor de plată disponibile - mobil, desktop şi tabletă, plăţile online crescând cu 30% comparativ cu primul trimestru din 2022.

„Grupul Netopia a demonstrat în mod constant angajamentul său faţă de inovaţie, prin soluţii de plată adaptate mediului online şi soluţii de mesagerie SMS pentru marketing digital. Cu ajutorul echipei Innova Capital, ne dorim să accelerăm lansarea unor noi soluţii inovative într-o industrie atât de dinamică cum este industria plăţilor online. Această mutare strategică va consolida poziţia grupului Netopia ca lider pe piaţa locală, oferind produse şi servicii fără precedent. Suntem entuziasmaţi de perspectivele acestui parteneriat şi ne bucurăm că am ajuns în acest punct.“ a declarat Antonio Eram, cofondator şi CEO al grupului Netopia.

Felix Crişan

Felix Crişan


Netopia are în portofoliu şi soluţii de plată prin SMS, o modalitate populară pentru plăţi de valoare redusă, în special pentru achiziţionarea biletelor de transport în comun, plata parcării şi plata taxelor de emitere a cărţilor de identitate.

„Analizăm cu mare interes evoluţiile dinamice ale economiei locale, în special potenţialul extraordinar de creştere  al serviciilor digitale. Ne bucurăm că putem face o investiţie  într-unul din cei mai respectaţi lideri în rândul furnizorilor de soluţii moderne de plată pe a doua piaţă ca mărime din Europa Centrală şi de Est. Dorim să valorificăm toată experienţa noastră acumulată până acum în  industria serviciilor financiare pentru a sprijini creşterea Netopia şi pentru a-i consolida în continuare  poziţia pe piaţa românească a soluţiilor de plată“, a declarat Krzysztof Kulig, senior partner la Innova Capital.

Achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al grupului Netopia este prima tranzacţie realizată de fondul Innova/7. Prima etapă de ridicare de fonduri de către Innova/7 a fost finalizată în august 2022 cu un rezultat de peste 220 de milioane de euro.

Innova Capital este unul dintre cei mai activi jucători din private equity în România, fiind prezent local de la finalul anilor ’90. Acum, fondul are în portofoliu Optical Investment Group (retail şi distribuţie de optică) şi PayPoint (servicii financiare), după ce a vândut în 2022 Energobit (energie).

Finalizarea tranzacţiei se va realiza după obţinerea aprobărilor din partea autorităţilor relevante.

Felix Crişan a fondat anul trecut, alături de Ovidiu Ghiman şi Bogdan Almaşi, platforma de crowdfunding Ronin.

Notă: În versiunea iniţială articolul conţinea o informaţie greşită privind structura acţionariatului pentru compania Netopia Payments SRL. Unicul acţionar al companiei înainte de tranzacţie era Antonio Eram. Detalii, în această erată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO