Business Hi-Tech

Anuarul IT&C al României 2017: Reparaţiile de echipamente IT&C reprezintă o piaţă de peste 600 milioane de lei pe an

Anuarul IT&C al României 2017: Reparaţiile de...

Autor: Adrian Seceleanu

14.08.2017, 00:08 1053

Cei mai mari 40 de furnizori de servicii de reparaţii pentru telefoane mobile, calculatoare şi alte echipamente de comunicaţii şi IT au înregistrat anul trecut afaceri cumulate de 644,3 mil. lei (143,5 mil. euro), în creştere cu 9,3% faţă de anul anterior, arată datele de la Ministerul Finanţelor Pu­blice şi de la Registrul Co­mer­ţului analizate în cadrul Anuarului IT&C al României, editat de ZF, care apare astăzi pe piaţă.

La nivel de piaţă profitul net cumulat a fost de 21,5 mil. lei (4,8 mil. euro), mai mare cu 13,6% faţă de anul anterior. Marja de profit net la nivel de piaţă a fost de 3,35%. Tabelul care include cei 40 de jucători de pe piaţa de servicii de reparaţii, cu datele financiare şi acţionari, poate fi găsit în Anuarul IT&C al României. Primul loc din top este ocupat de Vison Digitech, care susţine că este cel mai important centru de reparaţii şi recondiţionări de telefoane din Europa şi care este concentrat pe echipamentele produse de gigantul sud-coreean Samsung.

Afacerile Vision Digitech au scăzut cu 8% anul trecut, dar compania rămâne lider autoritar pe acest segment de piaţă, cu un business de peste două ori mai mare decât următorul clasat, subsidiara britanicilor de la Regenersis.

Potrivit datelor furnizate anterior de Regenersis, compania repară lunar câteva zeci de mii de echipamente, unul dintre cei mai importanţi clienţi fiind Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă.

ESD, companie deţinută de antreprenorii Mihai Oleinic şi Bogdan Bunda, a avut afaceri de 48,2 mil. lei (10,7) mil. euro, mai mari cu 17% faţă de anul anterior, un număr mediu de 162 de angajaţi şi un profit net de 2,3 mil. lei (0,5 mil. euro), mai mare cu 36% faţă de 2015. Electronics Suport Division „are un istoric de 8 ani pe piaţa din România şi de 2 ani pe piata din Elveţia, prin brandul Swiss Technology Services. De asemenea, ESD ROM are parteneriate de peste 7 ani cu producători de top ai echipamentelor electronice şi electrocasnice şi este este punct regional de management în domeniul service-ului în Europa de Est şi Balcani pentru Philips, şi deţine brandshop-uri exclusive pentru Samsung, LG şi Huawei, în România”, conform datelor de pe pagina web. Compania este service autorizat de producători pentru Samsung, LG, Philips, Allview, Huawei, Asus, Yezz, Overmax şi Prestigio.

Poate cel mai cunoscut jucător din clasament este însă Depanero, fostul Servskills, care este deţinut de eMAG - liderul pieţei locale de retail online, şi care a înregistrat anul trecut un avans de peste 40% al cifrei de afaceri, până la 33,4 mil. lei (7,4 mil. euro). Depanero a ajuns anul trecut la un număr mediu de 282 de angajaţi, mai mare cu 14 persoane faţă de anul anterior.

Adrian Antohi, directorul general al Depanero, declara la începutul anului în cadrul unei emisiuni ZF Live că firma repară anual în jur de 400.000 de produse dintre care aproape 50.000 reprezintă numai laptopuri. Cele trei produse care sunt reparate cel mai des la Depanero sunt tabletele, telefoanele şi laptopurile.

Depanero repară în special produse care se află în garanţie, zona de postgaranţie (perioadă de după expirarea garanţiei unui produs) având o pondere de 10% în businessul companiei.

 

Anuarul IT&C al României include topul celor mai mari 6 distribuitori de telefoane mobile şi tablete, dar şi topul celor mai mari companii de distribuţie IT&C de pe piaţa locală în funcţie de cifra de afaceri din anul 2016. În completarea celor două clasamente, anuarul include şi un top al celor mai mari 100 de integratori IT&C de pe piaţa locală, ordonaţi în funcţie de businessul raportat în 2016 la Ministerul Finanţelor Publice. Anuarul include, printre altele, şi top cele mai mari profituri, creşteri ale cifrei de afaceri şi marje din industria locală IT&C în 2016, top 60 operatori de telecom, top 35 furnizori de echipamente telecom şi servicii asociate, top 25 de retaileri GSM, top cele mai mari 400 firme de soft, top 30 retaileri online şi offline IT&C, top cei mai mari 30 de operatori de call-centere.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO