Business Hi-Tech

Aplicaţia eVOTE, prin care acţionarii pot vota online, este folosită de 27 de companii listate la BVB. Cel mai nou client este Purcari Wineries

Mihai Chişu, cofondator şi CEO al eVOTE

Mihai Chişu, cofondator şi CEO al eVOTE

Autor: Ioana Nita

23.05.2023, 23:43 132

Start-up-ul local eVOTE, care a dezvoltat o platformă pentru participarea online la adunările generale ale acţionarilor (AGA) din România, a ajuns în prezent la un portofoliu de 27 de companii listate la BVB (Bursa de Valori Bucureşti) care folosesc sistemul online de vot pentru şedinţele AGA, cel mai nou client fiind Purcari Wineries PLC, unul dintre cele mai mari grupuri producătoare de vin şi brandy din Europa Centrală şi de Est.

„În 2022, odată cu demararea colaborării dintre eVOTE şi Bursa de Valori Bucureşti prin Depozitarul Central, care facilitează participarea şi votarea la adunările generale ale acţionarilor, piaţa de capital din România a efectuat un pas semnificativ în digitalizarea soluţiilor oferite acţionarilor companiilor listate. Soluţia pe care o dezvoltăm conduce la creşterea transparenţei şi a bunei guvernanţe corporative a companiilor publice, oferind ocazia acţionarilor de a se implica în procesul decizional al acestora. Ne bucurăm să demarăm şi colaborarea cu Purcari Wineries, o companie preocupată să le ofere investitorilor, indiferent de tipul şi de talia acestora, soluţii digitale menite să simplifice procesele de participare şi vot în momente importante din viaţa companiei”, a spus Mihai Chişu, cofondator şi CEO al eVOTE.

Digitalizarea adunărilor generale ale Purcari Wineries va oferi acţionarilor săi oportunitatea de a interacţiona direct cu Consiliul de Administraţie şi board-ul Purcari, de a pune întrebări şi de a obţine răspunsuri în timp real, precum şi de a se angaja activ în stabilirea direcţiilor strategice pentru companie. Acţionarii pot parcurge o singură dată procesul de identificare pus la dispoziţie de către Depozitarul Central: onlineservices.roclear.ro şi vor putea folosi această identificare unică în viitor la toate companiile listate care utilizează serviciile eVOTE.

Purcari Wineries Group este unul dintre principalii producători de vin şi brandy regiunea Europei Centrale si de Est (CEE). Grupul administrează aproximativ 1.450 hectare de podgorii şi operează cinci platforme de producţie în România, Moldova şi Bulgaria, patru dintre ele fiind destinate producţiei de vin prin utilizarea de struguri din podgoriile proprii şi de la furnizori terţi, iar una este destinată producţiei de brandy. Grupul este listat la Bursa de Valori Bucureşti din anul 2018 cu simbolul WINE.

În afară de Purcari Wineries, soluţia eVOTE este utilizată în prezent şi de alte 26 de companii listate la BVB: 2Performant, Agroland Agribusiness, Agroland Business System, Arctic Stream, AROBS, Bento, Bittnet, Bucur Obor, Bursa de Valori Bucureşti, Chromosome Dynamics, Connections Consult, Dr. Fischer Dental, Fondul Proprietatea, MAM Bricolaj, Meta Estate Trust, Norofert, OMV Petrom, One United Properties, Roca Industry, Safetech Innovations, Simtel, Softbinator Technologies, Sphera Franchise Group, Teraplast, şi Transport Trade Services.

Printre beneficiile utilizării eVOTE de către companii se numără eficienţa operaţională, reducerea costurilor şi îşi îmbunătăţirea comunicării cu acţionarii, care nu mai sunt nevoiţi să îşi exprime votul pe hârtie sau, în cazul acelora care votează prin corespondenţă, să piardă timp prin efectuarea unui drum până la poştă. Lipsa erorilor umane în numărarea voturilor şi a cvorumului este un alt beneficiu al adoptării sistemului de vot online. Acţionarii pot vota de acasă, de la birou sau din sala de şedinţe, de pe mobil sau desktop, iar timpul de vot este de mai puţin de 1 minut.

Aplicaţia eVOTE a fost dezvoltată de trei antreprenori români, specialişti ai pieţei de capital şi domeniului IT – Mihai Chişu, Bogdan Iliescu şi Ionuţ Albu. Prin eVOTE, acţionarii unei companii listate la Bursa de Valori Bucureşti pot participa şi vota online, dar şi prin prezenţă fizică la Adunările Generale organizate de acestea. Aplicaţia este dezvoltată, transformată şi îmbunătăţită în permanenţă pentru a fi cât mai uşor de utilizat de orice tip de acţionar. În prezent, echipa eVOTE lucrează la îmbunătăţirea variantei de mobil a aplicaţiei, având în vedere şi potenţiala listare a Hidroelectrica, eveniment ce ar putea genera un număr mult mai mare de utilizatori ai eVOTE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO