Business Hi-Tech

Apple a câştigat 10 mil. dolari pe oră, în fiecare zi din primele trei luni ale anului. Profitul pe T1 s-a dublat

Apple a câştigat 10 mil. dolari pe oră, în fiecare zi din primele trei luni ale anului. Profitul pe T1 s-a dublat

Autor: Vlad Popescu

25.04.2012, 11:09 485

Profitul net al Apple a urcat de aproape două ori în primele trei luni ale acestui an, la 11,6 miliarde de dolari, depăşind semnificativ aşteptările analiştilor de pe Wall Street, datorită creşterii puternice a vânzărilor iPhone, în special în China, transmite Reuters.

Calculul de 10 milioane de dolari este o aproximare a celor 90 de zile din T1, la un ciclu de muncă de 12 ore.

Temerile că Apple nu va putea menţine ritmul de creştere a vânzărilor iPhone au provocat în ultimele două săptămâni deprecierea acţiunilor companiei cu 13%.

Titlurile companiei au revenit însă puternic marţi seara la New York, urcând cu 7% după prezentarea rezultatelor.

Veniturile Apple au crescut cu 58% în primele trei luni din an, al doilea trimestru al anului fiscal 2011-2012, la 39,18 miliarde de dolari.

Profitul net al gigantului american a depăşit cu peste 20% media estimărilor analiştilor.

În perioada corespunzătoare a anului trecut, compania a avut venituri de 24,66 miliarde de dolari şi un profit net de 5,98 miliarde de dolari.

Volumul vânzărilor iPhone a scăzut la 35 milioane de unităţi, faţă de 37 milioane în ultimele trei luni ale anului trecut, când a fost lansată pe piaţă cea mai nouă generaţie a telefonului. Totodată, vânzările din trimestrul al patrulea calendaristic sunt susţinute de sezonul sărbătorilor de iarnă. Totuşi, Apple a vândut de aproape două ori mai multe smartphone-uri în primele trei luni din acest an faţă de perioada similară din 2011, reiese din raportul companiei.

IPhone a adus în perioada analizată încasări de 22,69 miliarde de dolari, faţă de 12,29 miliarde dolari în primele trei luni ale anului trecut.

Vânzările tabletei iPad au fost uşor sub estimări, de 11,79 milioane unităţi, faţă de 15,43 milioane în ultimele trei luni din 2011, respectiv 4,69 milioane în primul trimestru al anului trecut.

Apple a înregistrat încasări de 6,59 miliarde dolari din vânzările iPad şi serviciile asociate tabletei, de aproape trei ori mai mult faţă de nivelul de 2,8 miliarde dolari din perioada similară a lui 2011.

Costurile sub estimări cu materiale şi materii prime au contribuit de asemenea la creşterea puternică a marjei de profit a companiei.

Lansarea iPhone 4S în China, Taiwan şi Hong Kong a crescut veniturile Apple în regiune de cinci ori, la 7,9 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO