Business Hi-Tech

Apple ar pregăti „un coşmar“ pentru rivali: un iPad mai mic şi mai ieftin

Apple ar pregăti „un coşmar“ pentru rivali: un iPad mai mic şi mai ieftin

Foto Dale Rey

Autor: Vlad Popescu

05.07.2012, 00:00 881

Apple pregăteşte pentru sfârşitul acestui an o tabletă iPad de dimensiuni mai mici, mai ieftină, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei, pentru a-şi menţine dominaţia pe piaţă după lansarea recentă de produse rivale de la Google şi Microsoft. Noul iPad va avea ecran de 7-8 inci, faţă de 9,7 inci la versiunea actuală, au afirmat sursele citate.

Produsul ar putea fi anunţat în luna octombrie şi nu va avea acelaşi tip de ecran de înaltă rezoluţie regăsit pe iPad 3, cea mai recentă variantă a tabletei, lansată în luna martie, a spus una dintre surse. Un iPad mai mic, mai ieftin ar putea descuraja ambiţiile Google, Microsoft şi Amazon.com pe piaţa tabletelor, comentează Shaw Wu, analist la Sterne Agee & Leach. Noul produs va avea probabil un preţ apropiat de cele ale Google Nexus 7 şi Amazon Kindle Fire, care au ecrane de 7 inci şi preţuri de referinţă de 199 dolari.

"Ar fi cel mai mare coşmar pentru competiţie. Mingea este în terenul Apple", consideră Wu, citat de Bloomberg. Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Apple au refuzat să comenteze informaţiile. Apple domină piaţa tabletelor, cu o cotă de peste 61% estimată de Gartner pentru acest an, în pofida apariţiei a numeroase produse concurente bazate pe sistemul de operare Android dezvoltat de Google, de la companii precum Samsung, Asus, Acer sau Motorola Mobility.

Piaţa tabletelor va creşte în acest an la 66,4 miliarde de dolari, estimează firma de cercetare DisplaySearch. Google a dezvăluit săptămâna trecută tableta Nexus 7, produsă de Asustek Taiwan (Asus) cu ecran de 7 inci şi un preţ de pornire de 199 dolari, atacând segmentul ieftin al pieţei cu un produs care prezintă, potrivit recenziilor de pe internet, caracteristici regăsite la dispozitive premium. Segmentul "200 de dolari" al pieţei este în prezent dominat de Kindle Fire.

Tot în luna iunie, Microsoft a prezentat tableta Surface, primul computer produs de companie, care se va încadra ca preţ şi caracteristici în segmentul premium al pieţei, în concurenţă directă cu cele mai performante modele iPad. Nexus 7 va fi disponibilă din această vară, în timp ce Surface va apărea în magazine în toamnă, odată cu lansarea Windows 8. Cea mai accesibilă variantă a iPad 3 are un preţ de referinţă de 499 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9726
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9725
Azi: 4.5313
Diferență: -0,2334
Ieri: 4.5419
Azi: 5.7463
Diferență: 0,1516
Ieri: 5.7376
Azi: 5.1634
Diferență: 0,194
Ieri: 5.1534