Business Hi-Tech

Apple încearcă să dea lovitura de graţie coreenilor de la Samsung, cerând interzicerea smartphone-ului Galaxy S III

Apple atacă şi vârful de gamă al Samsung, Galaxy S3

Galaxy S3

Autor: Vlad Popescu, Adrian Seceleanu

03.09.2012, 00:03 2482

Compania americană Apple a lansat o nouă ofensivă împotriva Samsung, solicitând unei instanţe federale - printr-o cerere depusă separat, interzicerea de la vânzare a patru noi produse ale firmei sud-coreene, printre care şi vârful de gamă Samsung Galaxy S3, scrie Reuters.

Prin această nouă acţiune Apple încearcă să maximizeze câş­ti­gurile aduse de victoria recentă împotriva Samsung, care va determina scoaterea de la vânzare din SUA a unor modele mai vechi ale rivalului sud-coreean.

Gigantul american a câştigat, la sfârşitul săptămânii trecute, într-o instanţă federală din California, unul dintre cele mai urmărite procese împotriva Samsung. Juriul a hotărât că mai multe produse ale companiei sud-coreene încalcă şase brevete ale Apple în zona designului şi interfeţei şi a cerut Samsung să plătească daune de 1,05 miliarde dolari.

Tot săptămâna trecută un tribunal din Coreea de Sud a decis că Apple şi Samsung şi-au încălcat reciproc brevetele de invenţie pentru diverse tehnologii. Instanţa a cerut Apple să înceteze comercializarea iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 şi iPad 2 în Coreea de Sud, în timp ce Samsung trebuie să scoată de pe piaţă 12 produse, inclusiv Galaxy S, Galaxy S II şi Galaxy Tab. În plus, Apple trebuie să plătească Samsung daune de 40 milioane woni (35.000 dolari), iar compania sud-coreeană are de onorat despăgubiri de 25 milioane woni.

Pe de altă parte, Bloomberg scrie, citând o sursă apropiată situaţiei, că directorul general al Apple Tim Cook şi CEO-ul Google Larry Page au discutat la telefon pe tema disputelor privind drep­turile de proprietate intelectuală şi tehnologiile patentate. Cook şi Page vor continua în curând discuţiile, a afirmat sursa Bloomberg, fără a face alte precizări. Apple nu are vreun litigiu cu Google, însă a dat în judecată mai multe companii care produc smartphone-uri pe platforma Android, precum Samsung şi HTC, atacând în justiţie inclusiv caracteristici ale sistemului de operare dezvoltat de Google.

O sursă apropiată avocaţilor Apple a afirmat că grupul a luat în calcul un proces împotriva Google în 2010, optând în schimb pentru acţionarea HTC în justiţie în primul proces privind patentele din industria telefoanelor "deştepte".

Apple a decis să nu atace Google, concluzionând că procesele împotriva produ­cătorilor rivali de smartphone-uri ar fi o strategie mai bună, a afirmat persoana citată. Sistemul de operare Android este oferit gratis de Google producătorilor, compania obţinând în schimb venituri din publicitatea prin intermediul telefoanelor mobile.

Google a cumpărat în acest an pentru 12,5 mld. dolari compania Motorola Mobility, producător de smartphone-uri şi tablete Android care deţine de asemenea un portofoliu impre­sionant de patente în domeniul IT&C. Motorola a dat în judecată Apple într-o instanţă comercială din Washington, acuzând compania că încalcă şapte brevete.

Apple a pierdut un proces cu Samsung Electronics în Japonia privind un patent pentru o tehnologie de sincronizare a conţinutului media de pe smart­phone-uri şi tablete cu servicii de stocare online.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO