Business Hi-Tech

Apple, Nokia si RIM anunta noi produse si servicii

Apple, Nokia si RIM anunta noi produse si servicii

Noua varianta a iPod Touch va costa cu 70 $ (49,53 euro) mai putin, urmand a fi comercializata la un pret de 229 $ (162,04 euro)

11.09.2008, 20:39 232

Cele trei companii producatoare de telefoane, Apple, Research In Motion si Nokia au anuntat recent lansarea unor noi produse si servicii.
Astfel, producatorul de electronice Apple a anuntat o serie de modificari aduse playerului iPod dar si magazinului online de muzica, iTunes.
Schimbarile anuntate constau in modificari de design aduse iPod Nano si o noua versiune de iTunes ce poate recomanda muzica disponibila de cumparat, in functie de preferintele si lista personala de melodii ale utilizatorului, toate acestea fiind practic o pregatire pentru sezonul sarbatorilor de iarna.
Noua varianta va costa cu 70 de dolari (49,53 euro) mai putin, urmand a fi comercializata la un pret de 229 de dolari (162,04 euro). Reducerea de pret are ca scop popularizarea playerului pentru public si promovarea magazinului online App Store. Acesta pune la dispozitie diferite programe software dar si jocuri. Titlurile companiei producatoare de electronice au scazut cu 6,24 dolari (4,41 euro), sau 4%, stabilindu-se la un pret de151,68 dolari (107,33 euro) pe bursa din New York. Schimbarilor anuntate de Apple li se adauga lansarea unei versiuni cu clapeta a telefonului BlackBerry Pearl de catre rivalul Research In Motion(RIM).
Noul telefon are incorporata o camera de 2 megapixeli, un browser web dar si functii multimedia precum un player video si de muzica.
Potrivit reprezentantilor RIM, compania dispune de peste 16 milioane de abonati, 40% din acestia fiind reprezentati de segmentul intreprinderilor mici si mijlocii si ale persoanelor fizice. Noul telefon va fi pus in vanzare incepand din toamna.
Celor doua companii li se alatura producatorul finlandez de telefoane mobile Nokia, ce a anuntat la randul sau o serie de schimbari.
Astfel, reprezentantii companiei au anuntat ca intentioneaza sa realizeze o serie de noi achizitii in vederea grabirii introducerii de noi servicii.
Nokia a cumparat in iulie firma producatoare de harti digitale Navteq pentru suma de 8,1 miliarde dolari, achizitionand de asemenea alte 10 firme mai mici in vederea revitalizarii afacerii sale de servicii online.
Printre companiile vizate de o eventuala preluare se numara firmele mici, ce ofera servicii pe care producatorul finlandez intentioneaza sa le furnizeze in viitor, au precizat surse din cadrul companiei.
Nokia a anuntat deja o serie de noi servicii online prin care ofera utilizatorilor posibilitatea de a stoca fisiere intr-un "grup" de servere sau un nou serviciu de management al informatiilor personale, similar celui furnizat de Apple.
Piata de telefonie mobila continua sa fie dominata de Nokia care a vandut 15,3 milioane de celulare de tip smartphone, asigurandu-si o cota de piata de 47,5%, in scadere de la 50,8% in urma cu un an, pe fondul intensificarii concurentei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO