Business Hi-Tech

Apple nu se mai satură doar cu piaţa hi-tech: Gigantul american arată un apetit pentru investiţii imobiliare după ce şi-a triplat achiziţiile de teren în ultimii doi ani

Apple nu se mai satură doar cu piaţa hi-tech: Gigantul...

Autor: Tibi Oprea

09.11.2018, 17:10 276

Raportul anual al producătorului Iphone, publicat săptămâna aceasta, arată ca Apple deţine 2984 hectare de teren, spre deosebire de 1994 de hectare anul trecut si 1045 hectare în 2016. În 2011, compania avea numai 236 de hectare suprafaţă de teren pe care îşi desfăşura activitatea, potrivit Financial Times.

Terenul – arie mai mare decât Cupertino, oraşul natal al Apple – este listat în raport ca fiind în plus faţă de cei 40,8 milioane metri pătraţi de spaţii de birouri pe care compania le deţine sau le închiriază pentru birourile si magazinele proprii. Apple deţine “facilităţi şi teren pentru funcţionalităţi corporative, centre de cercetare şi dezvoltare şi centre de date în diverse locaţii din întreaga SUA”, se arată în raport.

În timp ce analiştii speculează că suprafeţele de teren ar putea fi alocate pentru noi facilităţi de producţie sau pentru circuite private de testare a maşinilor autonome în zone izolate precum Arizona, o mare parte dintre exploataţiile de teren sunt deja atribuite vastelor centre de date.

În state precum Iowa, Nevada şi Carolina de Nord, Apple a investit miliarde de dolari în construirea de ferme de servere pentru a-şi rula seviciile iCloud sau iMessage, App Store, Apple Music, dar şi în surse de energie regenerabilă, precum ferme solare, pentru a-şi susţine facilităţile.

De-a lungul timpului, compania condusă de directorul general Tim Cook a preferat sa cumpere terenuri decât să le închirieze, cu precădere situate în arii geologice stabile şi suficient de aproape de clienţi pentru a asigura livrări rapide, dar şi în zone cu taxe mai mici. Dacă aceste terenuri vor rămâne în acele comunităţi timp de 20-30 de ani, împreună vor valora sute de milioane de dolari.

Numai în Iowa, Apple a achiziţionat aproximativ 800 de hectare de teren pentru noi centre de date, aproape de Des Moins - unde statul acordă subvenţii de peste 200 de milioane de dolari, în încercarea de a dezvolta mediul de business. Iar în 2012, guvernatorul Nevadei a oferit Apple reduceri de taxe de zeci de milioane dolari în schimbul investiţiei iniţiale de 400 milioane de dolari în centrul de date din Reno, care a a atras după sine crearea unui număr de doar 35 de joburi noi, potrivit înregistrărilor oferite de biroul de dezvoltare economică al guvernatorului.

Grupul de avocatură Good Jobs First a estimat că Apple ar beneficia de aproximativ 700 de milioane de dolari în subvenţii locale sau statale în deceniile următoare. “Credem că e nebunesc sa scuteşti masiv de taxe aceste locaţii când ele aduc atât de puţine locuri de muncă.” Cu toate astea, tot în 2012, în Reno, Apple şi-a extins investiţia iniţială şi a adus alte câteva zeci de locuri de muncă în facilitate.

Apple spune că centrele de date sunt doar o parte a rolului companiei de “motor puternic de creştere în SUA”, care susţine 2 milioane de locuri de muncă în teritoriu. Numai dezvoltatorii care şi-au vândut aplicaţiile prin intermediul App Store au câştigat mai mult de 16 miliarde de dolari de la lansarea infrastructurii în 2008.

“Investim miliarde de dolari în centre de date de ultimă oră, prietenoase cu mediul, pentru a susţine App Store şi alte servicii, incluzând iMessage, FaceTime şi Siri”, spun reprezentanţii Apple. “Investiţia noastră creează sute de lucrări de construcţii locale în state unde ne extindem şi lucrăm îndeaproape cu lideri locali şi statali pentru a ne dezvolta planurile de investiţii pe termen lung.”

Apple este acum în căutarea unui nou campus pe care să-l construiască în Statele Unite ale Americii, în plus faţă de cel de 70 de hectare care a susţinut mare parte din anagajaţi de anul trecut. Acest anunţ din ianuarie este parte a unui angajament de contribuţie directă la economia SUA cu 350 de miliarde de dolari în următorii 5 ani. Aproximativ 10 miliarde de dolari din investiţie vor fi produşi în centrele de date ale companiei, conform Apple.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO