Business Hi-Tech

​Apple şi Google rămân cele mai admirate companii din lume

​Apple şi Google rămân cele mai admirate companii...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

13.03.2016, 21:48 236

Revista americană Fortune realizează anual o listă a celor mai admirate companii la nivel global, dintre care 50 sunt ordonate într-un clasament. Acesta este bazat pe răspunsurile analiştilor, managerilor şi oamenilor din fiecare industrie.

Pentru al nouălea an consecutiv, Apple se menţine în fruntea clasamentului. Într-un interviu pentru Fortune, CEO-ul Apple Tim Cook declară că scopul companiei a fost şi va fi să ofere produse care „îmbogăţesc viaţa clienţilor” indiferent de rezultatul financiar obţinut. Apple a obţinut în primul trimestru al anului un profit record de 18 miliarde de dolari.

Acesta a declarat jurnaliştilor de la Fortune că Apple îşi extinde divizia de servicii pentru clienţi, care în ultimul trimestru a adus companiei venituri de nouă miliarde de dolari. Însă acesta refuză să confirme dacă Apple va produce automobile, în ciuda zvonurilor alimentate de angajarea de către Apple a unor foşti directori din industria auto.

Compania se află în mijlocul unei controverse după refuzul CEO-ului Tim Cook de a debloca iPhone-ul unuia dintre atentatorii din San Bernandino pentru a îl  pune la dispoziţia anchetatorilor americani.

Alphabet Inc, compania-mamă a Google, îşi păstrează locul pe care l-a deţinut în anul 2015. Conglomeratul californian face eforturi puternice de diversificare şi investeşte în proiecte precum maşinile fără şofer sau softuri de Inteligenţă Artificială(AI).

Săptămâna aceasta un soft dezvoltat de Google l-a învins în trei din cele patru meciuri dispuate  împotriva celui mai bun jucător de GO din lume, Lee Sedol. Go, un joc tradiţional din Asia, este considerat a fi mult mai dificil decât şahul.

Pe locul trei se clasează Amazon, care urcă o poziţie şi face rocadă cu Berkshire Hathaway, conglomeratul celebrului investitor Warren Buffet, supranumit “Oracolul din Omaha”.

Locul cinci este ocupat de Walt Disney, care îi înlocuieşte pe cei de la Starbucks, ocupanţii locului şase. Lipsa bradului de Crăciun de pe cănile companiei i-a numeroase critici, la fel ca şi decizia de a creşte suma pe care un client o cheltuie intr-o cafenea pentru a beneficia de programul de loialitate al Starbucks.

Locul opt revine companiei americane de curierat FedEx, iar ultimele două poziţii sunt ocupate de retailerul Nike şi de conglomeratul american General Electric, care în ultimul an şi-a vândut o parte din divizia financiară pentru a se concentra pe activităţile industriale.

În afara Top 50 se regăsesc Facebook, situat pe locul 14 şi care a urcat 12 poziţii, Coca-Cola, care a coborât cinci poziţii şi a ajuns pe locul 15. Rivalii de la PepsiCo se află cu mult în urmă, pe locul 44, coborând trei poziţii.

Nici marile bănci americane nu sunt în afara clasamentului. JPMorganChase a urcat 15 poziţii şi a ajuns pe locul 20 în timp ce Goldman Sachs se menţine pe locul 23.

În schimb, Volkswagen care anul trecut era pe locul 43 , dar anul acesta nu este clasată, datorită scandalului cauzat de încălcarea normelor de poluare din SUA.

O parte din companiile din top 10, precum Apple, Google, Starbucks, Nike şi General Electric sunt prezente şi pe piaţa românească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO