Business Hi-Tech

Apple şi HTC au ajuns la un acord pe patente şi licenţiere pe zece ani

Apple şi HTC pun capăt uneia dintre conflagraţiile majore din războiul mondial al patentelor (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

Autor: Marius Oncu, Anelis Baciu

11.11.2012, 14:44 757

Apple şi HTC au încheiat o înţelegere amiabilă privind patentele şi un acord de licenţiere pe zece ani, care include patente actuale şi viitoare ale companiilor.

„ HTC şi Apple au ajuns la o înţelegere care prevede renunţarea la toate litigiile în curs şi totodată stabileşte acordarea de licenţe pentru viitorii zece ani.”, au anunţat printr-un comunicat cele două companii.

Înţelegerea dintre cele două părţi pune capăt unuia dintre conflictele majore purtate în războiul patentelor, care are ca miză piaţa mondială a smartphone-urilor, potrivit CNBC.

Apple a dat în judecată în 2010 HTC, acuzând compania din Taiwan că-i încalcă mai multe patente. Procesul a reprezentat primul atac de proporţii în justiţie lansat de Apple împotriva unui producător de smartphone-uri bazate pe sistemul de operare Android al Google.

Companiile nu au prezentat detalii amănunţite privind termenii înţelegerii.

De la declanşarea procesului împotriva HTC, războiul patentelor dus de Apple s-a extins şi la alţi competitori, precum Samsung Electronics şi divizia Motorola Mobility a Google.

Producătorul iPhone a câştigat compensaţii de un miliard de dolari de la Samsung în august, în timp ce litigiile împotriva Motorola nu au condus la victorii decisive.

Apple a înregistrat cele mai mari succese împotriva HTC în privinţa blocării accesului produselor companiei pe piaţa SUA.

„Compania HTC este mulţumită că s-a ajuns la un acord în cazul conflictului cu Apple. Grupul se poate concentra acum pe inovare, mai degrabă decât pe rezolvarea de litigii”, a declarat Peter Chou, directorul general al HTC. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO