Business Hi-Tech

Apple şi Irlanda au câştigat apelul împotriva unei decizii fiscale istorice a CE. Apple nu trebuie să plătească Irlandei 13 mld. euro

Apple şi Irlanda au câştigat apelul împotriva unei...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.07.2020, 00:00 166

Curtea Generală a Uniunii Europene (GCEU) a anulat o decizie adoptată de Comisia Europenă cu privire la acordurile fiscale irlandeze favoarabile Apple prin care gigantul american de tehnologie era obligat de Bruxelles să înapoieze statului irlandez taxe de 13,1 miliarde de euro, scrie RTE.

Irlanda nu vrea taxele înapoi, ci să rămână o ţară cu legislaţie fiscală favorabilă multinaţionalelor.

Potrivit GCEU, Comisia a greşit declarând că Apple Sales International şi Apple Operations Europe au primit un avantaj economic selectiv şi, prin extensie, ajutor de stat.

Instituţia a precizat că Comisia nu a reuşit să demonstreze „în conformitate cu standardul legal necesar“ că Apple a beneficiat de un tratament preferenţial care să poată fi considerat ajutor de stat ilegal.

Departamentul de Finanţe al Irlandei a anunţat că salută hotărârea instanţei UE.

„Irlanda a făcut întotdeauna clar că nu au fost furnizate tratamente speciale celor două companii Apple - ASI şi AOE. Suma corectă din impozitul irlandez a fost percepută în conformitate cu normele obişnuite de impozitare irlandeze“, a arătat acesta.

 Comisia Europeană va ataca probabil hotărârea la instanţa superioară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO