Business Hi-Tech

Apple urcă pe locul 3 în topul vânzătorilor de mobile doar cu iPhone

Apple urcă pe locul 3 în topul vânzătorilor de mobile doar cu iPhone

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

16.02.2012, 00:02 1591

Compania americană Apple, care este prezentă pe piaţă cu un singur tip de telefon mobil - smartphone-ul iPhone, a urcat anul trecut pe locul trei în topul mondial al producătorilor de terminale mobile, în condiţiile în care competitorii au gadgeturi care se vând şi cu 20-30 de euro, potrivit datelor publicate de compania de analiză Gartner.

Apple a vândut anul trecut aproape 90 de milioane de telefoane mobile, dintre care 35,4 milioane au fost vândute doar în trimestrul patru, potrivit datelor Gartner. Apple a închis 2011 cu o cotă de piaţă de 5%, faţă de 2,9% în anul precedent. Liderul pieţei a rămas Nokia, cu 422 de milioane de mobile vândute, însă compania şi-a continuat declinul: livrările au fost mai mici cu aproape 40 de milioane de unităţi faţă de anul precedent.

Cota de piaţă a Nokia a scăzut de la 28,9% în 2010 la 23,8% anul trecut. Compania sud-coreeană Samsung a vândut 314 milioane de telefoane mobile anul trecut, faţă de 281 de milioane în urmă cu un an. Demne de remarcat sunt poziţiile de top pe care se clasează companiile chineze ZTE şi Huawei, care din nişte firme puţin cunoscute au ajuns acum în top 10 mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO