Business Hi-Tech

Apple versus Samsung: în România vânzările de tablete merg înainte. Angajat call center Samsung România: nu credeţi tot ce scrie pe net

Apple versus Samsung: în România vânzările de tablete merg înainte. Angajat call center Samsung România: nu credeţi tot ce scrie pe net

Autor: Ştefan Vrabie

10.08.2011, 14:01 1301

Tableta Samsung Galaxy Tab 10.1, care abia a intrat în aceastăsăptămână în ofertele operatorilor de telefonie mobilă Orange şiVodafone, ar trebui să fie retrasă de la vânzare şi pe piaţalocală, la fel ca în restul Europei, în condiţiile în care,potrivit Reuters, Apple a blocat vânzările gadgetului în urma uneihotărâri a unei instanţe din Germania, scrie agenţia de presăReuters.


Momentan însă tableta continuă să fie afişată la vânzare pepaginile web ale operatorilor de telefonie mobilă menţionaţi, întimp ce oficialii Samsung România nu au oferit până în momentulpublicării articolului nicio o declaraţie oficială în legătură cuacest subiect.


Pe de altă parte, clienţii Samsung care sună în call-centeruldedicat al companiei din România, sunt informaţi că vânzările mergînainte. "Nu credeţi tot ce scrie pe internet", spun angajaţii CallCenter-ului Samsung România.


La nivel internaţional, oficialii Apple îşi savureazăvictoria.


"Nu este o coincidenţă faptul că cele mai noi produse arată atât demult ca iPhone-ul şi iPad-ul, de la hardware, interfaţa pentruutilizator şi până la formă şi ambalaj", a spus Adam Howorth,purtător de cuvânt al Apple. "Acest tip de copiere, strigătoare lacer, este greşită, şi trebuie să protejăm proprietatea intelectualăApple atunci când alte companii fură ideile noastre".

Hotărârea judecătorească vine lao săptămână după ce Samsung a fost forţat să amâne lansareatabletei sale în Australia în urma unui processimilar.
Oficialii Apple au declarat cătelefoanele mobile şi tabletele Samsung din linia Galaxy au copiatiPhone-ul şi iPad-ul. Samsung ale căror produse au la bazăsoftware-ul Google Android a contracarat în instanţă procesulApple.


"Nu există nici o îndoială că decizia instanţei va avea un efectnegativ asupra Samsung. Samsung este este în luptă cu Apple pe maimulte fronturi, fapt ce ar putea duce la o scădere temporară avânzărilor şi creşterii costurilor legate de litigii", a declaratLee Seung-woo, analist la firma de investiţii ShinyoungSecurities.
Unitatea Samsung Mobile, careinclude atât telefoane cât şi tablete, a generat 30% din veniturilegigantului de tehnologie în al doilea trimestru.


Oficialii Samsung au spus că vor contesta decizia instanţei. Dar,în timp ce Samsung poate face recurs împotriva hotărârii, ordinuljudecătorului va rămâne în vigoare. Orice apel al Samsung va fijudecat abia după patru săptămâni.


Litigiul dintre cele două companii care concurează pe piaţatelefoanelor mobile, are loc în cel puţin cinci ţări, între careCoreea de Sud, Japonia, Germania şi Marea Britanie.


Apple a dat în judecată Samsung în aprilie, susţinând cădispozitivele Galaxy au copiat tehnologii şi modele de designfolosite de Apple pentru a crea tableta iPad şi smartphone-urileiPhone. Acţiunea împotriva Samsung se adaugă la procesele cuprivire la încălcarea brevetelor împotriva dispozitivelor cuplatformă Android, precum cele de la Motorola Mobility Holdings şiHTC, acum când software-ul de la Google câştigă cotă depiaţă.

Mişcarea făcută de Apple ridicămiza pentru Google, care şi-a acuzat rivalii săi pentruparteneriatul care l-au făcut pentru cumpărarea miilor de patenteNortel unde Google a pierdut licitaţia motivând că aceştia încercăsă pună piedici popularului sistem de operare GoogleAndroid.


Fără brevete, dispozitivele companiilor sunt vulnerabile în faţăprovocărilor pentru drepturile de autor, sau mai rău, cereri deretragere a produselor de pe piaţă.
Apple a vândut 14 milioane de tablete iPad înprima jumătate a acestui an la nivel mondial, comparativ cu 7,5milioane de tablete Galaxy Tab, conform estimărilor făcute deanalişti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO