Business Hi-Tech

Armata spune că are nevoie de 234 mil. euro pentru a elibera frecvenţele pentru telefonie mobilă 4G

Armata spune că are nevoie de 234 mil. euro pentru a elibera frecvenţele pentru telefonie mobilă 4G

Foto: Shutterstock

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

24.01.2012, 16:48 2126

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) are nevoie de o sumă de 234 mil. euro pentru a elibera benzile de frecvenţe radio de 800 MHz, 1,8 GHz şi 2,6 GHz, care ar putea fi ulterior scoase la vânzare de stat pentru ca operatorii de telefonie mobilă să poată oferi servicii de telefonie de generaţie a patra (4G), potrivit unui anunţ comun al MapN şi al Autorităţii de reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

ANCOM şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN), în calitate de iniţiatori, au lansat marţi spre consultare publică proiectul Ordonanţei de urgenţă privind eliberarea benzilor de frecvenţe radio 830-862 MHz, 1747,5-1785 MHz, 1842,5-1880 MHz şi 2500-2690 MHz. Aceste benzi, aflate în prezent parţial în utilizare guvernamentală de către MApN, urmează a fi scoase la licitaţie de către ANCOM în vederea furnizării de servicii de comunicaţii electronice de bandă largă. "Eliberarea benzilor de frecvenţe radio de către MApN presupune schimbarea destinaţiei şi reorganizarea utilizării acestor benzi, acest lucru putând fi realizat numai după mutarea aplicaţiilor existente (sisteme radioelectrice militare destinate serviciilor de radionavigaţie aeronautică, radiocomunicaţii pentru comanda şi controlul forţelor armate şi supravegherea spaţiului aerian al României) în alte benzi de frecvenţe radio.

Reorganizarea utilizării benzilor de frecvenţe radio presupune o serie de costuri generate de achiziţia noilor echipamente şi instalarea acestora în vederea continuării îndeplinirii atribuţiilor prevăzute de lege în sarcina MApN ori a unităţilor subordonate. Este aşadar esenţial ca MApN să beneficieze de un orizont de timp suficient pentru achiziţia şi instalarea noilor echipamente, dar şi de resursele financiare necesare pentru eliberarea acestor benzi de frecvenţe radio. MApN a evaluat costurile ocazionate de schimbarea destinaţiei sau reorganizarea utilizării benzilor de frecvenţe radio la 93 de milioane euro, în cazul benzii de frecvenţe radio 830-862 MHz, 130,2 milioane euro, în cazul benzii de frecvenţe radio 2500-2690 MHz şi 11,2 milioane euro, în cazul benzilor de frecvenţe radio 1747,5-1785 MHz şi 1842,5-1880 MHz", potrivit anunţului celor două instituţii.

O parte din sumă - 30 mil. euro - va fi suportată de ANCOM, dar diferenţa ar trebui să fie obţinută prin taxele percepute de stat la licitaţia pentru spectrul radio care ar urma să aibă loc la jumătatea acestui an. "Aceste costuri vor fi suportate parţial, într-un cuantum egal cu valoarea în lei a 30 de milioane euro, din bugetul ANCOM (din veniturile provenite din tariful de utilizare a spectrului încasat de ANCOM) sumă ce va fi achitată în termen de 15 zile de la data aprobării cheltuielii prin bugetul de venituri şi cheltuieli.

Diferenţa până la costurile estimate se va suporta din cuantumul taxei de licenţă încasate de la fiecare dintre câştigătorii procedurilor de selecţie ce vor fi organizate de ANCOM pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvenţe radio eliberate de MApN. Această măsură de compensare a costurilor va asigura continuitatea funcţionării serviciilor guvernamentale, permiţând României îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin în calitate de membru NATO. Conform termenelor propuse de proiectul de ordonanţă, MApN va elibera benzile de frecvenţă în cel mult şase luni de la achitarea sumelor prevăzute de proiectul de act normativ. Condiţiile tehnice de eliberare a benzilor, precum şi alte detalii necesare, vor fi stabilite printr-un protocol ce va fi încheiat între ANCOM şi MapN".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO