Business Hi-Tech

Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România: Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a închis 2021 cu afaceri de 312 mil. dolari, plus 20%. „Este o industrie din ce în ce mai atractivă pentru investitori, companii multinaţionale, şi chiar pentru autorităţi”

Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România:...

Autor: Alexandra Cepăreanu

25.10.2022, 11:42 98

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a închis anul 2021 cu o cifră de afaceri de 312 milioane de dolari, în creştere cu 20% faţă de 2020, fiind de peste două ori mai mare decât cea din 2016, arată un studiu anual realizat de Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA). De asemenea, în studiourile româneşti lucrează în prezent 6.700 de specialişti, cea mai mare creştere de la an la an a numărului de angajaţi din industria creativă, de 13% faţă de 2020.

„Anul 2021 reprezintă pentru industria dezvoltatoare de jocuri video din România unul din anii cu cele mai mari creşteri din istorie. Este o industrie din ce în ce mai atractivă pentru investitori, companii multinaţionale, şi chiar pentru autorităţi, având în vedere că rata de profitabilitate a acestui sector este de două ori mai bună decât media naţională. Ne bucură mult faptul că a fost un an în care au intrat pe piaţa locală noi companii multinaţionale de renume în industrie, este încă o dovadă pentru potenţialul României ca hub regional,” a spus Cătălin Butnariu, preşedinte al RGDA.

Spre exemplu, în 2021, studioul românesc AMC România a fost preluat de Keywords Studios iar Funcom, cel mai mare dezvoltator de jocuri din Norvegia, şi studioul polonez Ten Square Games, dezvoltator de jocuri pentru mobile, au deschis birouri în Bucureşti.

De asemenea, în 2021, studiourile dezvoltatoare de jocuri video au lansat peste 20 de titluri, printre cele mai notabile numărându-se Tom Clancy’s Ghost Recon Frontline (Ubisoft Romania), Sniper Champions, Asphalt 9: Legends pentru Nintendo Switch (Gameloft Romania) şi FIFA 22 (Electronic Arts Romania).

Cele mai importante 10 companii româneşti în 2021 după cifra de afaceri sunt Ubisoft România, Electronic Arts România, Amber Studio, Gameloft România, Playtika, Green Horse Games, Quantic Lab, eRepublik, AMC România şi Studio Firefly, arată sursa citată anterior.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO