Business Hi-Tech

Asseco are 53 mil. euro pentru achizitii, inclusiv din Romania

Asseco are 53 mil. euro pentru achizitii, inclusiv din Romania

Click pentru imaginea marita

13.08.2007, 19:48 37

Grupul polonez Asseco, care a cumparat in acest an companiile locale Fiba Software si Net Consulting, isi propune sa realizeze si in al doilea semestru mai multe achizitii de firme IT din regiune, actiune pentru care a alocat suma de 53 mil. euro, scrie presa internationala. Asseco vizeaza companii IT din Balcani, Romania si Lituania.
Pe langa achizitiile din Romania, in trimestrul doi al acestui an Asseco a mai cumparat 55% din LCS International - cel mai mare producator de sisteme software ERP din Cehia si furnizorul de solutii IT Berit, de asemenea din Cehia.
Planurile companiei poloneze prevad ca, dupa finalizarea achizitiei mai multor companii IT din regiune, achizitiile sa fie extinse in Europa occidentala, in tari ca Germania si Austria.
Eugen Schwab Chesaru, Partner & Managing Director al companiei Pierre Audoin Consultants, estimeaza ca Asseco ar putea fi una dintre companiile interesate de achizitia unui pachet de actiuni al Siveco - cel mai mare producator de soft de pe piata locala.
El spune ca firmele IT din Polonia, care au fonduri importante din listarile la bursa din Varsovia, au know-how-ul necesar pentru managementul si dezvoltarea unor companii tipic est-europene in conditii locale, si sunt deja in discutii cu Siveco in cadrul unor proiecte sau colaborari.
Conform unor surse de pe piata financiara, fondurile de investitii care controleaza 32% din Siveco - Polish Enterprise Fund V si Intel Capital, au angajat banca internationala de investitii Lazard sa gaseasca pe piata externa un cumparator sau un investitor pentru Siveco.
Asseco a anuntat venituri de 133,31 mil. euro in primul semestru al acestui an, in crestere cu 131 fata de perioada similara a anului trecut. Profitul net din S1 a crescut cu 271%, la 15,2 mil. euro. Profitul operational a fost de 20,7 mil. euro.
Adam Goral, CEO al Asseco, estimeaza ca profitul companiei ar putea depasi in acest an valoarea de 30 mil. euro. "Rezultatele din prima jumatate a acestui an ne dau incredere ca este posibil sa depasim estimarile privind realizarea unui profit net de 30 mil. euro in acest an", a spus Adam Goral.
Grupul Asseco si-a imbunatatit veniturile din vanzarea de soft proprietar si de servicii, in primul semestru acesta generand venituri de 55,5 mil. euro - reprezentand 41% din cifra de afaceri. Cea mai mare parte a veniturilor Asseco Polonia este generata de clienti din sectorul financiar-bancar, conform datelor prezentate de companie. In primul semestru, vanzarile catre acest sector au generat venituri de 66,4 mil. euro.
Asseco este un grup rezultat din fuziunea companiei Asseco cu Softbank, doua companii importante de pe piata IT din Polonia, dedicate in special sectorului bancar, dar si celui public - guvernamental.
Asseco este parte a grupului Prokom - cel mai mare grup de servicii informatice din Polonia si din Europa Centrala si de Est, exceptand Rusia.
Grupul a platit 15,63 mil. euro pentru 70% din companiile locale Net Consulting si Fiba Software. Ambele pachete de actiuni au fost achizitionate de la oamenii de afaceri Ion Coltan, Dragos Stan si Alexandru Visan. Cei trei au pornit in aprilie 1990 prima lor companie IT, Scop, la care s-au adaugat ulterior mai multe companii IT&C.
Chesaru spune ca prin aceasta achizitie Asseco vizeaza ocuparea primei pozitii in software si servicii informatice pentru sectorul bancar si, partial, pentru sectorul public din Romania.
"Dupa Slovacia si Cehia, Romania este cea mai mare tinta de dezvoltare pentru grupul polonez", spune reprezentantul Pierre Audoin Consultants.
El considera ca exista o compatibilitate aproape perfecta intre ambitiile si strategia Asseco si Net Consulting, respectiv Fiba Software.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO