Business Hi-Tech

Astral, concurent pe piata multimedia prin cablu

24.05.2001, 00:00 77



Compania Astral Kappa Telecom, una dintre cele mai importante firme de comunicatii prin cablu din Romania, va investi in urmatorii doi ani aproximativ 50 de milioane de dolari pentru modernizarea retelelor de comunicatii din cel putin 14 mari orase.

Astfel, Astral Kappa Telecom va putea furniza intreaga gama de servicii de telecomunicatii: audiovizuale, transmisii de date - Internet si telefonie vocala, catre toti clientii persoane fizice sau juridice din respectivele zone, potrivit lui Aurel Costea, directorul operational al societatii.

"In acest an, speram sa finalizam retelele metropolitane bazate pe fibra optica si coaxiala din orasele Bucuresti, Ploiesti, Braila, Galati, Cluj, Odorheiu Secuiesc si Miercurea Ciuc", a spus Costea, citat de Mediafax.

In prezent, compania are instalate statii CATV in toate sectoarele Bucurestiului, iar in prezent lucreaza la finalizarea proiectului de conectare pe fibra optica a acestora.

Proiectul va avea ca rezultat o retea metropolitana de comunicatii care va corespunde tuturor exigentelor din domeniu.

"Reteaua va functiona in varianta subterana - prin tunelele de metrou si canalele RADET - precum si aeriana. In prima faza, pe nodurile optice ale retelei vor fi circa 2.000 de utilizatori, pentru ca ulterior, pe masura dezvoltarii de noi servicii, numarul utilizatorilor sa ajunga la 500 pe fiecare nod", a precizat oficialul Astral Telecom.

Reteaua de comunicatii pe fibra optica este realizata in proportie de 30%, iar in zonele pe care le acopera, Astral Telecom ofera deja servicii de transmisii de date.

In Bucuresti, compania are 180.000 de abonati, reprezentand 40-45% din totalul familiilor racordate la unul dintre operatorii CATV. De asemenea, compania are investitii in derulare in toate resedintele de judet acoperite de Astral Kappa Telecom.

"Categoric, momentul liberalizarii pietei telecomunicatiilor din Romania, ne va gasi cu cele sapte retele metropolitane si cu inca cel putin tot atatea gata pentru transmisii de voce.

Noi nu mai suntem doar o firma de televiziune prin cablu, ci o companie de telecomunicatii, intrucat oferim servicii integrate de telecomunicatii, respectiv transmisii TV, date, Internet si Intranet", a subliniat directorul operational al Astral Telecom.

Aurel Costea a aratat ca modernizarea retelei presupune investitii de peste 60 de dolari pe abonat, corespunzand unei valori totale de circa 50 de milioane de dolari, daca se adauga si valoarea aparaturii de conectare si a softului aferent.

Companiile din grupul Astral Kappa Telecom au in total aproximativ 630.000 de abonati in toata tara si opereaza in peste 140 de localitati.

Anul trecut, compania a finalizat procedurile de fuziune prin absorbtie a firmelor Gameland din Galati, Storm TV si TV Cablu din Cluj-Napoca, care s-au alaturat firmelor Kappa din Bucuresti, Agapia din Suceava, Dacoluci din Mangalia, Metwooplast din Odorheiu Secuiesc.

In ultima luna, compania a mai achizitionat o firma CATV cu 12.000 de abonati. Cifra de afaceri a companiei a ajuns in 2001 la peste doua milioane de dolari pe luna, fata de 1,2-1,5 milioane pe luna in anul precedent.

In martie 2000, Astral Telecom a beneficiat din partea AIG New Europe Fund de o investitie directa de capital, de 20 milioane de dolari.

AIG New Europe Fund este un fond de investitii directe de 320 milioane dolari, infiintat in anul 1998 de catre AIG Capital Partners, divizia de investitii a American International Group (AIG).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO