Business Hi-Tech

Astral investeste in echipamente Cisco pentru telefonia prin Internet

16.09.2005, 19:38 23

Filiala locala a companiei producatoare de tehnologie pentru retele informatice Cisco Systems a anuntat finalizarea implementarii unui contract in valoare de "mai multe milioane de dolari" cu furnizorul de servicii de comunicatii Astral Telecom, prin care Astral va furniza servicii de voce de calitate mai buna pentru pachetul Triplay (voce, video si date pe acelasi cablu).

Contactati de Ziarul Financiar, oficialii celor doua companii nu au dorit sa faca publice alte detalii ale contractului.

"Vocea reprezinta o componenta importanta a ofertei noastre, iar solutia Cisco a ajutat la pozitionarea Astral ca unul din principalii contracandidati ai operatorului dominant din Romania", a spus Dinu Malacopol, director pentru Internet, date si telefonie la Astral Telecom.

"Echipamentele Cisco vor fi folosite pentru imbunatatirea calitatii serviciului de VoIP (voice-over-IP, telefonie prin cablurile de Internet - n.r.) al Astral Telecom", a adaugat Cornelia Gusa, purtator de cuvant al operatorului.

Clientii serviciului VoIP Astral, atat din sectorul de afaceri, cat si din cel rezidential, beneficiaza de minute gratuite pentru apeluri catre retele de telefonie mobila, pentru apeluri nationale si internationale, afisajul identitatii apelantului si rapoarte de trafic online. Pachetul de servicii Astral Triplay include, de asemenea, acces Internet in banda larga de mare viteza, cablu analog si digital, precum si servicii de telefonie.

Acordul dintre Cisco si Astral a constat, printre altele, in oferirea de echipamente numite "softswitches" (de la software switches), care administreaza traficul in retea pentru un control mai bun al apelurilor si pentru alte servicii de telefonie inteligenta, conform oficialilor Cisco. Deoarece softswitch-urile pot transporta voce, imagini si date mai eficient si la costuri mai mici, retelele care utilizeaza aceasta solutie permit furnizorilor sa ofere noi servicii de voce si noi tipuri de aplicatii multimedia.

Totodata, oficialii Cisco au comentat ca acordul cu Astral ar putea imbunatati pozitia pe piata telecom a operatorului.

"Cisco a lucrat indeaproape cu Astral Telecom in ultimii ani la crearea unor servicii care vor ajuta compania sa castige cote importante pe piata serviciilor de telecomunicatii liberalizate din Romania", a spus Bogdan Constantinescu, director general al Cisco pentru Romania si Republica Moldova.

Astral Telecom a fost infiintata in anul 1993 si s-a pozitionat ca operator local de televiziune prin cablu, cu sediul central in Cluj-Napoca.

La inceputul anului 2004, compania a devenit furnizor national de servicii de comunicatii, fiind prezenta in peste 800.000 de unitati rezidentiale.

Astral a semnat acorduri de interconectare cu operatorul de comunicatii fixe RomTelecom, Connex, Orange, Zapp si RDS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO