Business Hi-Tech

Astral Telecom: la o cifra de afaceri de 15 milioane de dolari pe sase luni, tot profitul este reinvestit

16.08.2001, 00:00 153



Operatorul de transmisii TV prin cablu si furnizor de servicii Internet Astral Telecom a avut in primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de peste 15 milioane de dolari, in crestere cu aproximativ 45% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat pentru Ziarul Financiar Aurel Costea, directorul general al firmei.

Astral va investi in urmatoarele 18 luni intre 15-20 de milioane de dolari, din care 6-8 milioane de dolari pana la 1 ianuarie 2002.

"Tot profitul (neprecizat, n.r.) realizat de compania noastra este reinvestit, spune Costea, iar directiile sunt upgradarea si modernizarea retelelor, cresterea numarului de abonati prin atacarea unor noi piete si cresterea calitatii serviciilor oferite, prin perfectionarea managementului si a personalului".

Pentru reconstructia si dezvoltarea retelelor sale, Astral Telecom a ales solutia HFC (hibrid fibra optica - cablu coaxial), solutie care va fi aplicata in toate retelele cu mai mult de 10.000 de abonati.

Pana in prezent, Astral este proprietarul a peste 200 de kilometri de fibra optica instalati, la care se adauga alte zeci de kilometri de retele dedicate clientilor serviciilor de transmisii de date, Internet si Intranet. Planurile pe viitorul apropiat prevad instalarea in total a peste 560 de kilometri de fibra optica.



Cercetare de piata pentru pachete pay TV si premium TV

Divizia de televiziune prin cablu a grupului Astral Telecom are peste 650.000 de clienti, fata de 600.000 la sfarsitul lunii decembrie 2000. "Credem ca ne aflam pe primul loc in randul firmelor de televiziune prin cablu, fara sa ne facem un scop in sine din aceasta", apreciaza directorul Costea.

Compania ofera trei tipuri de servicii: pachetul social (10-12 programe), pachetul basic (24-32 de programe) si pay TV (HBO). Unul dintre obiectivele principale ale dezvoltarii si upgradarii retelelor Astral Telecom este largirea ofertei de pachete de programe TV.

"Pana in ianuarie 2002 intentionam sa oferim in plus unul sau doua pachete extra basic. Pe termen lung ne-am propus cresterea ofertei de pachete pay TV si premium", anunta Aurel Costea.

Pachetele extra basic se compun din programe tematice elevate, cu un inalt grad de educatie, cultura si satisfactie pentru cei interesati de domeniile respective, in timp ce pachetele premium contin programe din domenii stricte, mai aparte, excentrice, hard etc, precizeaza oficialul Astral Telecom.

"Actualmente suntem in tatonari si discutii cu producatorii unor programe de acest gen", spune Costea. Inainte de imbogatirea ofertei de programe, Astral Telecom a studiat atent piata.

"atim exact ce-si doresc abonatii nostri, pentru ca de patru luni peste 300 de customer service au facut un amplu sondaj si in aceasta directie", afirma directorul general.



Crestere de 20% la servicii Internet

Divizia de Internet a grupului Astral are in prezent peste 1.000 de beneficiari online si peste 6.000 de clienti dial-up sau la servicii pre-platite, ceea ce reprezinta o crestere de circa 20% fata de decembrie 2000. "Aceste cifre ne situeaza, credem, intre primele 10-12 companii furnizoare de servicii Internet", apreciaza Costea.

Astral si-a lansat, zilele trecute, cel de-al optulea punct ISP, la Mangalia, dupa cele din Cluj, Bucuresti, Ploiesti, Odorheiu Secuiesc, Braila, Galati si Brasov. In peisajul Internetului romanesc, Astral se remarca de asemenea prin portalul www.kappa.ro, ca si prin mai multe site-uri freemail. Pentru zonele izolate, compania utilizeaza o retea radio proprie, precum si conectari prin linii telefonice.

Discutiile cu DNT merg bine

Dupa ce, anul trecut, a preluat compania Kappa (tranzactie de circa 8 milioane de dolari, conform unor surse apropiate afacerii), Astral negociaza de mai multa vreme o alianta cu firma DNT, aflata in topul ISP-urilor din Romania.

"In toate achizitiile si fuziunile sale, Astral Telecom a facut cu respectul deontologiei si al partenerului toti pasii logici si necesari; procesele au fost uneori lungi si anevoioase, dar sigure si incununate de succes de ambele parti.

Pe acest drum se afla si negocierile Astral Telecom-DNT, despre care insa, fata de diverse atitudini si supozitii aparute anterior in presa, cele doua companii au hotarat ca pana la finalizare sa nu faca nici un fel de declaratie", afirma directorul Astral.

In momentul liberalizarii pietei telecomunicatiilor, peste 16 luni, compania va avea 35 de retele pregatite "la cheie" pentru conectarea locala sau nationala.



Astral Telcom - date esentiale

& Astral TV (denumirea initiala pentru Astral Telecom) s-a infiintat oficial la finele anului 1993, actionariatul fiind format din intreprinzatori romani privati constituit intr-un grup cu un an inainte.

& Pana la inceputul anului trecut, investitiile pentru dezvoltarea companiei au avut ca sursa exclusiva exploatarea retelelor proprii CATV.

& In martie 2000, Astral beneficiaza de o investitie directa de 20 de milioane de dolari de la AIG New Europe Fund, fond care a mai investit in MobilRom si Luxten.

&Actionariatul este format din mai multe fonduri de investitii, reprezentate in Consiliul de Administratie de AIG NEF, si din persoane fizice de nationalitate romana.

& In iulie-august 2000, Astral a finalizat fuzionarea prin absorbtie a firmelor Gameland-Galati, Storm TV si TV Cablu din Cluj-Napoca. Pana la sfarsitul anului trecut, in grupul Astral au mai intrat Kappa - Bucuresti, Agapia - Suceava, Dacoluci - Mangalia si Metwooplast - Odorheiu Secuiesc.

& Numar de angajati: 1.900

& In Bucuresti, zona care detine o treime din operatiunile grupului, Astral Telecom foloseste tunelele Metrorex si galeriile Radet pentru instalarea backbone-ului de fibra optica, in vederea asigurarii gamei complete de servicii telecom: audiovizuale, transmisii de date - Internet, telefonie vocala.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO