Business Hi-Tech

Atacurile hackerilor grabesc legea antifrauda IT

17.05.2001, 00:00 23


Guvernul va elabora in cateva saptamani o lege speciala anti-frauda in domeniul tranzactiilor electronice, care va veni in completarea legii comertului electronic trimisa deja spre dezbatere in Parlament, a anuntat ieri ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei Dan Nica in cadrul conferintei e-Finance organizata de Piata Financiara.

Potrivit ministrului Nica aceasta lege este absolut necesara intrucat, fraudele comise de hackerii romani asupra sistemelor de plati prin carti de credit apartinand unor cetateni straini sunt evaluate la cateva milioane de dolari in fiecare saptamana.
"Acesta ar fi si unul dintre motivele pentru care investitorii straini nu prea se inghesuie sa vina in Romania", este de parere Vasile Baltac, presedintele companiei SoftNet.

In urma cu patru ani, cand compania a intentionat sa gaseasca un partener strain pentru magazinul sau de comert electronic, Baltac avut surpriza sa constate ca unul dintre motivele pentru care firmele straine refuzau colaborarea cu SoftNet era prezenta Romaniei alaturi de alte doua tari pe lista neagra a zonelor in care nu era recomandat comertul electronic din cauza pericolului important de frauda pe Internet.

Cu aceeasi ocazie, Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii a Camerei Deputatilor, a confirmat ca peste sapte luni impozitul pe salarii la firmele din industria tehnologiilor informationale si a comunicatiilor va scadea pana la 8-10%.

Pambuccian a a spus ca aceasta de aceasta facilitate vor beneficia numai companiile cu activitate exclusiva in IT&C, "iar daca bancile vor sa-si pastreze specilistii in informatica, trebuie sa-si externalizeze serviciile IT".


Varujan Pambuccian: Solutia? Puneti un computer in locul functionarului bancar!

Problema crearii unui sistem de plata electronic in Romania, totodata eficient si usor de utilizat, a starnit aprige discutii la conferinta "e-Finance" organizata ieri de Piata Financiara la World Trade Center.

Printre oficialii invitati s-au numarat Dan Nica, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Varujan Pambuccian, presedinte al Comisiei pentru tehnologia nformatiei si comunicatii a Camerei Deputatilor, si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale.

Autoritatile au pus accentul si pe legislatia care sa impiedice ilegalitatile efectuate prin intermediul tehnologiilor informationale, motivatia fiind plasarea Romaniei pe unul din locurile fruntase in domeniul "hacking"-ului si fraudelor asupra cartilor de credit apatinand cetatenilor straini.

Mai mult, chiar daca tot mai multe banci incearca sa ofere servicii cu carti de credit sau debit acest sistem de plati electronice nu functioneaza in Romania la parametrii celor din Europa.

"Este inadmisibil sa vrei sa platesti cu carduri si din zece puncte ( magazine, restaurante etc n.r.) care afiseaza dispobilitatea de a primi astfel de mijloace de plata, la opt din ele ori sa ti se spuna ca de fapt nu primesc carti de debit sau de credit ori sa ti se comunice ca nu ai bani in cont", a afirmat ministrul Nica.

In Romania exista banci care nici macar nu sunt interesate in a oferi un serviciu de carduri iar BNR ar trebui sa se gandeasca daca lasarea acestora pe piata nu compromite introducerea unui sistem viabil de plati electronice, a mai comentat ministrul.

"Daca platesti cu carte de credit nu mai poti face evaziune fiscala si nici alte operatiuni ilegale. De aceea pentru incurajarea utilizarii acestui sistem ar trebui sa propunem Ministerului de Finante ca acele firme care lucreaza in exclusivitate cu carti de credit sa nu mai fie supuse verificarilor si controalelor din partea garzilor financiare sau a altor organisme similare", mai sustine Nica.

In plus ar trebui elaborata o lege care sa nu mai permita intarzierile de decontare intre banci si sa instituie niste penalizari mai mult decat usturatoare: pentru o zi de intarziere banca vinovata sa plateasca o penalitate de 100% din suma pe care trebuie sa o transfere, in a treia zi 300% si asa mai departe, mai este de parere Nica

"Problema nu este la penalitati, ci la falimente", a replicat Isarescu. Institutia bancara care nu-si respecta termenele de plata trebuie sa fie sigura ca sanctiunea capitala, falimentul, functioneaza, a adaugat guvernatorul.

Altfel se pot crea situatii de genul celei care a existat la banca Dacia Felix , care ajunsese sa nu mai tina cont de penalizari chiar daca acestea reprezentau jumatate din datoria pe care o avea la BNR.

Nu penalizarile trebuie sa fie foarte dure ci falimentele, a mai precizat Isarescu si a completat:" Nu este un secret ca bancile intarzie platile pentru ca astfel isi mai asigura o resursa.

ai totusi un sistem de plati electronice este foarte necesar, pentru ca plata cu sacul denota evaziune si chiar alte operatiuni ilegale". Guvernatorul BNR si-a asumat chiar vina de a fi esuat in urma cu cativa ani in intentia de a plati bugetarii prin carduri.

Sistemul de plati trebuie sa fie insa public sau privat?, s-au intrebat majoritatea participantilor la conferinta. "Ambele optiuni sunt deschise", a precizat Isarescu, "dar in cazul celei de-a doua exista pericolul ca sistemul sa devina monopolul unei singure banci".

Modernizarea sistemul de plati a fost gandita a se desfasura in doua etape, ultima urmand sa se deruleze in perioada 1999-2001 si care in cele din urma a fost abandonata inainte de porni "pentru ca trecerea la acest sistem electronic ar insemna disponibilizarea a aproximativ 1.000 de functionari bancari", apreciaza Mugur Isarescu.

Pentru trecerea la e-banking si la un nou sistem de plati, guvernatorilor europeni li s-au predat lectii despre ceea ce inseamna serviciile bancare efectuate cu ajutorul tehnologiile informationale.

"Am inteles multe dar nu si cum se poate face o evaluare calitativa a clientului prin intermediul computerului. Nici nu vad o perspectiva foarte mare pentru aceasta modalitate de incheiere a unui contract dintre un client si o banca", a spus cu franchete cel care se afla in fruntea sistemului bancar national.

Pe cat de rezervat s-a aratat guvernatorul BNR pe atat de radical s-a dovedit a fi Varujan Pambuccian, in opinia caruia "masurile trebuie luate cu bata iar cei care nu le respecta sa fie lichidati".

Exista suficiente companii care ofera softuri pentru banci si poate ca in locul functionarilor ar trebui sa stea un server, a adaugat Pambuccian. Romanilor daca le creezi o comoditate o accepta desi deseori sunt reticenta la noutate.

Pambuccian si-a mai afirmat speranta ca Romania sa fie una din primele tari in care sa functioneze o moneda virtuala si care sa aiba o lege pentru sistemele digitale de plata, astfel incat companiile sa faca decontari intre ele, mecanism practicat la nivel international dar inca nelegiferat decat intr-un mic numar de state (exp. Singapore). Introducerea posibilitatii de utilizare a monedelor private nu generalizeaza barterele, a conchis Pambuccian.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO