Business Hi-Tech

Atlas Telecom coordoneaza din Romania expansiunea in Europa de Est

12.03.2004, 00:00 157

Compania americana Atlas Telecom Network, furnizor de servicii de telecomunicatii semi-mobile (sistem DECT) a ales Romania drept centru de coordonare a planurilor sale de extindere a retelei intr-o Europa Centrala si de Est.
Atlas Telecom a lansat anul trecut la Oradea, in colaborare cu Alcatel, prima sa retea de acest tip din Europa de Est, si acum vrea sa se extinda in Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Serbia si Muntenegru. "Am investit cam 35 de milioane de dolari in Ungaria, unde sunt aproape gata retelele din Debretin si Budapesta", a declarat pentru Ziarul Fianciar Adrian Boca, director comercial al Atlas Telecom. Compania si-a propus sa pastreze tarifele de comunicare intre Romania si Ungaria la nivelul celor de convorbire locala, pentru a atrage utilizatori in ambele tari.
Atlas Telecom Ungaria are acelasi actionariat ca filiala grupului din Romania, respectiv compania americana Atlas Telecom Network si Pompiliu Tripa, cetatean roman, vicepresedinte al companiei responsabil cu activitatea din Europa de Est. Operatorul telecom studiaza piata din Bulgaria, Slovacia si Serbia si Muntenegru pentru a isi extinde activitatea.
Reteaua lansata in 2003 la Oradea nu are pana acum un succes de piata deosebit. "Avem cam 1.200 de abonati in Oradea, insa trebuie tinut cont de intarzierile cauzate de problemele de inter-conectare cu operatorii din Romania. Nici campania de marketing nu a debutat inca", a spus Boca. Compania are in acest moment acorduri de interconectare incheiate cu RomTelecom, Orange si Connex, si negociaza in continuare cu Zapp si Cosmorom.
Boca a precizat ca Atlas telecom lucreaza la dezvoltarea unor retele similare in Timisoara si Bucuresti si ca acestea vor fi operationale pana la finalul acestui an. De asemenea se lucreaza la retelele din Constanta, Targu Mures si Arad. Investitia totala a companiei americane in Romania a fost estimata de directorul comercial la 100 de milioane de dolari. Suma este asigurata din surse proprii, imprumuturi bancare si de la fonduri de investitii. Atlas Telecom isi mentine deocamdata targetul de un milion de abonati in 2006, cand spera sa acopere cel putin 20 de orase din Romania.
Tehnologia DECT (Digital Enhanced Cordless Telephony), utilizata in telefoanele fixe la care receptorul este detasabil, asigura utilizatorului o "mobilitate limitata. Este un pariu ciudat cu tehnologia, spun oamenii din industrie. Telefonul DECT seamnana cu un mobil, dar daca iesi din oras, devine inutil. Avantajul? Costurile reduse ale echipamentelor, care se vor transpune in costuri scazute pentru convorbiri. La nivel de oras, utilizatorii de telefoane DECT se vor conecta prin suport radio (in frecventa de 1.900 Mhz), in timp ce pentru realizarea convorbirilor intre localitati compania va utiliza infrastructura unui alt operator, care va furniza servicii de tip carrier (transport).
Potrivit lui Boca, compania Atlas Telecom Romania va deveni profitabila in 2007, la finele planului investitional. Oferta Atlas cuprinde patru tipuri de abonament, cel mai ieftin incluzand circa 200 de minute gratuite in retea, in timp ce varianta cea mai scumpa asigura clientului trafic nelimitat pentru convorbiri in reteaua Atlas. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO