Business Hi-Tech

Au explodat vânzările de smartphone-uri

Autor: Magraon Andreea

09.02.2011, 23:43 56

Vânzările de smartphone-uri au crescut cu 72% anul trecut lanivel mondial, drept pentru care piaţa de telefoane mobile a ajunsla 1,6 miliarde de unităţi, potrivit companiei de cercetareGartner, citată de Bloomberg.

Compania canadiană Research In Motion şi Apple, cea maivaloroasă companie de IT din lume, au ajuns pe locurile patru şicinci în topul celor mai mari producători de telefoane mobiledepăşind Sony Ericsson şi Motorola. Aproape jumătate din toatetelefoanele vândute în trimestrul patru al anului trecut în Europaşi American de Nord au fost smartphone-uri. Cifrele Gartner sebazează pe vânzările către clienţii finali.

Telefoanele mobile cu sistemul de operare Google Android audepăşit ca vânzări dispozitivele cu Symbian ale finlandezilor de laNokia în al patrulea trimestru al lui 2010, potrivit Gartner. Nokiaa rămas numărul unu anul trecut în topul producătorilor detelefoane mobile, însă şi-a micşorat cota de piaţă la 28,9% de la36,4 procente, cât a avut în 2009. Locurile doi şi trei au fostocupate de companiile sud-coreene Samsung şi LG.

"Pentru declinul Nokia nu este de vină numai incapacitateacompaniei de a lansa produse competitive pe piaţă, ci creştereavânzărilor de produse no-name", spune Carolina Milanesi, analist laGartner. Produsele no-name (care nu au branduri cunoscute),majoritatea fabricate în China, au reuşit să ajungă de pe piaţaneagră pe rafturile retailerilor autorizaţi. Ele se vând în volumesemnificative şi sunt luate în calcul de companiile de cercetare.Anul trecut au fost vândute 360 de milioane de astfel de telefoane,potrivit Gartner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO