Business Hi-Tech

Austriacul de 27 de ani care este cea mai mare ameninţare pentru practicile actuale ale Facebook

Austriacul de 27 de ani care este cea mai mare...

Autor: Cătălina Butan

17.08.2014, 17:15 4642

Max Schrems, un austriac de 27 de ani, student la drept în Viena, este susţinut de legiuitori şi activişti din întreaga Europa pentru eforturile sale de a lupta împotriva practicilor de confidenţialitate ale Facebook, scrie Financial Times. 

Ultimul său demers este de a intenta un proces colectiv împotriva Facebook, în care acuza reţeaua socială de acţiuni ilegale. Companiei i se reclamă faptul că nu cere într-un mod potrivit permisiunea utilizatorilor de a avea acces la informaţiile lor personale pe care ulterior le transmite Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA.

În această săptămână, 25.000 de persoane s-au alăturat procesului. Schrems a declarat pentru Financial Times că deşi alte 20.000 de persoane s-au arătat interesate în a participa la proces, el a rămas deocamdată la numărul iniţial de participanţi pentru a putea gestiona cazul. Austriacul susţine că doar prin aducerea laolaltă a mii de utilizatori poate obliga Facebook să-şi schimbe politicile.

“Dacă aveam succes singur împotriva Facebook, trebuia doar să-mi şteargă informaţiile personale. Dacă nu ai în spate suficienţi oameni care să ceară acest lucru în aceleaşi timp, nu îi vei convinge pe cei de la Facebook să schimbe ceva, în general. Ideea principală a acestei acţiuni este ca Facebook să respecte legea europeană privind protecţia utilizatorilor”, a spus Schrems.

Este puţin probabil ca Facebook să ia această acţiune în serios, notează Financial Times. Cu trei ani în urmă, Schrems a fondat grupul “Europa vs Facebook”, format din mai mulţi studenţi, care acuză Facebook că încalcă legile europene privind protecţia datelor cu caracter personal şi susţine spionajul efectuat de Agenţia de Securitate Naţională din SUA. Acuzaţiile lansate de grupul fondat de Schrems au declanşat un audit demarat de autoritatea de reglementare a politicilor de confidenţialitate din Irlanda, unde se află sediul internaţional al Facebook. În decembrie 2011, autoritatea irlandeză a obligat Facebook să-şi revizuiască politicile de confidenţialitate.  Modificările includeau o sporire a transparenţei asupra folosirii informaţiilor personale în scop publicitar, dar şi dezactivarea algoritmilor prin care Facebook recunoaşte feţele utilizatorilor.

Schrems este principalul reclamant în procesul care se va desfăşura la Tribunalul Comercial de la Viena, într-o cauză finanţată de firma austriacă de avocatură Roland ProzessFinanz, care va primi 20% din posibilele compensaţii plătite de Facebook.

Executivii de la Facebook au petrecut ore întregi cu Schrems în speranţa că vor ajunge la o soluţie pe cale amiabilă. Părţile nu au ajuns la un acord, iar Schrems cere daune în valoare de 500 de euro pentru fiecare utilizator, adică un total de 12,5 milioane de dolari.

De partea cealaltă, Facebook susţine că intenţiile lui Schrems sunt mai puţin altruiste decât par. “Acţiunile domnului Schrems ţin mai mult de publicitate decât de protejarea oamenilor, iar procesul este ultimul exemplu al încercărilor sale de a atrage atenţie. Nu este surprinzător faptul că doar un mic procent din utilizatorii Facebook s-au alăturat campaniei domnului Schrems în speranţa de a câştiga 500 de euro. Sperăm că utilizatorii îşi vor da seama de intenţiile reale ale domnului Schrems”, au declarat reprezentanţii Facebook.

Facebook, considerată cea mai mare reţea de socializare din lume, are 1,32 miliarde de utilizatori, valoarea companiei fiind de aproximativ 200 de miliarde de dolari.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO