Business Hi-Tech

Austriecii de la Kapsch se uită la încă două achiziţii pe IT şi s-ar putea extinde în Iaşi şi Cluj

Austriecii de la Kapsch se uită la încă două achiziţii pe IT şi s-ar putea extinde în Iaşi şi Cluj

Dan Roman (stânga), director general al Kapsch România, şi Daniel Oancea, director general al Squario IT Solutions, au declarat că tranzacţia a fost finalizată la finele anului trecut

Autor: Adrian Seceleanu

06.02.2012, 00:05 2504

Grupul austriac Kapsch, cu afaceri estimate la un miliard de euro în anul fiscal curent, are în vedere alte două achiziţii ale unor companii IT din România şi evaluează posibilitatea de a-şi deschide sucursale şi în Iaşi şi Cluj, pe lângă cele deţinute deja în Bucureşti şi Sibiu, a declarat într-o conferinţă de presă Dan Roman, directorul general al subsidiarei locale.

Kapsch România a anunţat săptămâna trecută că a preluat companiile de consultanţă Squario IT Solutions şi Focus Net Consultig, care a avut în 2011 aproximativ 30 de angajaţi şi un business de circa 2 mil. euro.

"Am mai identificat alte două companii cu care am putea încheia o tranzacţie. Criteriile pe care le urmărim sunt cele anunţate încă de anul trecut: companii IT care activează pe nişe, care au un cash flow şi o profitabilitate bună, şi care să fie bine «legate» de clienţi prin serviciile pe care le furnizează", a spus Dan Roman. În noiembrie 2011 grupul austriac a anunţat că are un buget de 10 mil. euro pen­tru achiziţii în România. Roman a adău­gat că după ce prin achi­ziţia Squario Kapsch România are o sucursală şi la Sibiu, alte potenţiale oraşe vizate pentru extindere sunt Cluj şi Iaşi. "Ne gândim să ne extindem şi în Cluj sau Iaşi, unde am putea deschide centre de unde să furnizăm servicii inclusiv pentru clienţii Kapsch de pe alte pieţe."

Compania austriacă a anunţat la finele săp­tămânii trecute preluarea Squario IT Solutions şi Focus Net Consultig, firme din domeniul consultanţei IT şi afaceri de circa două milioane euro în 2011, preluări care se înscriu în strategia grupului austriac de a investi în România şi de a deveni un jucător important pe piaţa de profil. Cu activităţi din 2008, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, Squario IT Solutions este un partener al Oracle şi a încheiat anul 2010 cu afaceri de 6,04 milioane de lei (1,04 mil. euro). Profitul net a urcat cu 8,6% în 2010, la 1,53 milioane de lei (0,4 mil. euro). Focus Net Consulting Sibiu a înregistrat în 2010 afaceri de 1,12 mil. lei (266.000 euro) şi un profit net de 295.483 lei (70.000 de euro), potrivit Mediafax.

"Achiziţia s-a făcut pe deoparte deoarece am găsit multe competenţe complementare, dar şi un portofoliu de clienţi, în special privaţi, generator de contracte pe termen lung de servicii recurente, care să ne asigure în scurt timp o cotă de piaţă semnificativă", a spus Dan Roman. "Competenţele Squario ne ajută să facem un pas înainte în direcţia implementării rapide a strategiei noastre de a deveni în următoarea perioadă o companie cu o cotă semnificativă de piaţă. Împreună cu Squario, Kapsch România are în momentul de faţă un număr de peste 70 de angajaţi şi un portofoliu variat de proiecte în curs de derulare ce susţin strategia pe care ne-am propus-o."

Preluarea firmelor româneşti reprezintă o achiziţie strategică prin care Kapsch are în vedere dezvoltarea de noi competenţe la nivelul grupului, care să completeze oferta deja existentă la nivel regional.

Roman a adăugat că grupul austriac va continua să cumpere şi alţi jucători de pe piaţă. "Vrem să ajungem la 120 de salariaţi până în martie 2012, când se închide anul financiar al grupului austriac. Squario împreună cu Kapsch România vor deveni în următoarele luni un centru de expertiză şi execuţie internaţional care va deservi celelalte organizaţii ale grupului austriac."

Dan Roman crede că în anii următori vor creşte şi exigenţele cli­en­­ţilor din sectorul public. "Piaţa se maturizează şi criteriile de calitate şi performanţă solicitate în sectorul de stat se vor apropia mult de cele din sectorul privat, acolo unde cine greşeşte plăteşte. Sunt foarte puţini furnizori de soluţii şi servicii profesionale care pot proba referinţe cu adevărat de marcă şi funcţionale. Se simte nevoia unui partener competent, solid din punct de vedere financiar şi neimplicat în istoria marilor proiecte IT din ultimii ani."

Dan Roman, 61 de ani, unul dintre cei mai influenţi manageri din industria locală IT, s-a retras în mai 2011 din echipa de top management a furnizorului austriac de servicii informatice S&T pentru a se ocupa de operaţiunile Kapsch.

Fondată în 1892 în Viena ca un produ­cător de aparate de telegrafiat, Kapsch este o afacere de familie care s-a extins în mai multe ţări din regiune şi are trei divizii: cea de solu­ţii integrate IT&C (BusinessCom), cea care oferă echipamente şi soluţii pentru operatorii telecom şi soluţii de comunicaţii pentru căile ferate (CarrierCom) şi o alta care oferă so­lu­ţii, echipamente şi servicii de colectare a ta­xe­lor pentru autostrăzi (TrafficCom). În România, grupul a fixat ca obiectiv pentru divizia BusinessCom atingerea unei cifre de afa­ceri de 15 mil. euro într-o perioadă de trei ani.

Kapsch intră în competiţie în România atât cu filialele locale ale IBM şi HP, cât şi cu companii cu acţionariat austriac precum S&T, Romsys sau Frontal Communication. Pentru banii statului şi ai companiilor private se mai luptă şi grupul polonez Asseco, dar şi companii locale precum SIVECO, grupul Asesoft sau Star Storage.

Cum a crescut exact în perioada de recesiune compania cumpărată de Kapsch

Compania Squario IT Solutions a fost fondată în anul 2008, atunci când Daniel Oancea şi Radu Pencea luau hotărârea de a renunţa la statutul de angajaţi pentru cel de antreprenori într-o companie în care să le pună în valoare cunoştinţele acumulate în anii de activitate pentru companii ca Oracle. Daniel Oancea, cel care deţinea 90% din acţiunile firmei, avea deja 12 ani de experienţă în cadrul Oracle, producătorul american de soft de business. De ce această schimbare? "Am vrut să ne dezvoltăm pe cont propriu şi atunci am luat decizia de a fonda această companie. Ţinta noastră a fost să oferim servicii de calitate pe piaţă, nu să concurăm la preţ. În criză totul cade şi de regulă acelaşi lucru se întâmplă şi cu calitatea serviciilor prestate. Noi în schimb am fost ca un boutique de lux şi am ţintit clienţii medii şi de vârf de pe piaţă", povesteşte Daniel Oancea. Strategia companiei a dat rezultate şi astfel echipa Squario a ajuns să fie implicată în unele dintre cele mai mari proiecte de pe piaţă. "Am lucrat pentru BCR, Vodafone, Orange, Romtelecom - spre exemplu. Am fost implicaţi în primul proiect de CRM Siebel din România, de la Rompetrol. Am fost implicaţi şi în proiecte ale Oracle desfăşurate la Banca Naţională a României, spre exemplu." Compania şi-a deschis şi o sucursală la Sibiu, pentru a profita de mobilitatea mai redusă a forţei de muncă, şi a păstrat în jurul său şi o reţea de parteneri. Trăgând linie, în 2011 compania ajunsese de la o idee - în 2008 - la afaceri de 2 mil. euro şi 30 de angajaţi. "Acum un an nu ne gândeam la un exit. Credeam că se va întâmpla peste 4-5 ani."

De ce au acceptat să vândă firma pe care au crescut-o şi s-au întors într-o multinaţională? Nu e o contradicţie cu planurile din 2008, atunci când nu au mai vrut să lucreze astfel şi au refuzat oferte consistente primite din partea unor rivali ai Oracle?

"Diferenţă stă în faptul că grupul Kapsch este o multinaţioală, dar una controlată de o familie, care nu pune presiune pe rezultatele la fiecare trimestru şi astfel permite dezvoltarea pe termen mediu şi lung. Dacă am fi avut o ofertă de achiziţie de la o multinaţională am fi refuzat", explică Daniel Oancea, adăugând. "Nu intrăm într-o multinaţională în care trebuie să ne aşteptăm la interminabile conference call-uri. Este un grup în care lanţul de decizie e foarte scurt - Dan Roman poate discuta direct cu managementul grupului. Nu este vorba că nu vom respecta o disciplină de grup - dar într-un asemenea mediu şi discuţiile cu clienţii pot continua să fie altfel, câtă vreme nu există permanent presiunea rezultatului la trimestru".

Ce urmează pentru Squario? O perioadă de tranziţie în care compania urmează să fie integrată în cadrul Kapsch. Daniel Oancea şi Radu Pencea, fondatorii companiei, şi-au asumat prin contract că vor rămâne o perioadă de minimum trei ani de la vânzare în cadrul firmei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO