Business Hi-Tech

Avalansa de telefoane mobile inteligente pe Riviera

25.02.2004, 00:00 48

Cea de-a doua zi a reuniunii de la Cannes nu a fost lipsita de suprize. Motorola s-a aliat cu Microsoft pentru a contracara echipa Nokia-IBM, iar numarul trei mondial, Samsung, a decis sa apeleze la softul produs de Sun Microsystems.
Cel mai mare producator mondial de celulare, Nokia, a fost din nou in centrul atentiei, presedintele companiei, Jorma Ollila aparand pe scena in compania sefului primului operator mondial de telefonie mobila Vodafone, Arun Sarin. "Nokia si Vodafone sunt cei mai buni prieteni si aceasta relatie se va intari odata cu colaborarea in privinta 3G", au estimat analistii.
Per total, participantii la conferinta s-au declarat optimisti in privinta relansarii industriei, macinata de recesiune in ultimii trei ani. Oficialii au precizat ca numarul clientilor de telefonie GSM va ajunge anul acesta la 1 miliard de oameni, iar lansarea serviciilor 3G vor aduce si mai multi clienti.
Conferinta a fost un succes total pentru producatorul software Symbian, controlat de Nokia, pentru ca majoritatea producatorilor de telefoane au inceput sa foloeasca platforma mobila. Chiar si primul rival al Nokia, Motorola, a lansat un telefon cu Symbian. De asemenea, compania a batut palma cu LG Electronics pentru a opera telefoanele 2,5G si 3G.



Motorola ataca Nokia cu ajutorul Microsoft
Al doilea producator de telefoane mobile la nivel mondial dupa vanzari, Motorola, si-a prezentat la Cannes noile celulare inteligente (SmartPhones), realizate realizate in colaborare cu Microsoft.
Anuntul a venit la numai o zi dupa ce principalul sau rival, Nokia, a prezentat noua sa linie de telefoane mobile pentru oamenii de afaceri, celebrul Communicator "reintinerit" dupa zece ani de la lansare, realizata in parteneriat cu rivalul Microsoft, IBM.
Noile telefoanele Motorola au o interfata software identica cu cea a platformei Windows care opereaza peste 90% din computerele lumii. Aparatele sunt capabile sa ruleze cele mai cunoscute aplicatii Microsoft, inclusiv jocuri similare celor realizate pentru PC.
@ Motorola MPx, este un telefon cu clapa, al carui capac se deschide diferit in functie de nevoile utilizatorului. Pentru convorbiri telefonice, utilizatorul deschide aparatul in plan vertical, ca oricare alt telefon cu clapa obisnuit. Pentru a accesa Internetul sau e-mailul si pentru a folosi diversele aplicatii, aparatul se deschise insa orizontal, ca un mic laptop. MPx are o tastatura completa si un ecran color tactil (touch-screen). Telefonul se poate conecta la Internet fie prin tehnologia GSM, cu un plus de viteza prin GPRS, fie prin unde radio (WiFi). Pentru stocarea datelor, se pot folosi carduri de memorie cu o capacitate de pana la 1GB, iar telefonul are o camera digitala de 1,3 megapixeli incorporata.
@Cel de-al doilea aparat este realizat in stilul clasic si are cam aceleasi functii ca si primul, insa are incorporat si un MP3 player. In plus, telefonul se poate conecta la PC prin intermediul tehnologiei Bluetooth si prin infrarosii, pentru transferul de fisiere sau printarea imaginilor. Nu ii lipseste nici camera foto si se conecteaza la net si prin GPRS, fiind un telefon GSM triband.
Motorola s-a ferit insa sa anunte pretul aparatelor, care vor ajunge pe piata abia in a doua jumatate a anului. De asemenea, detalii privind viata bateriei, cel mai sensibil punct al tuturor echipamentelor mobile, nu au fost date publicitatii.
Pentru aceste aparate, Microsoft a produs sistemul de operare, adaugand softurile sale binecunoscute de managementul documentelor si acces la Internet (Word, Xcel, Internet Explorer sau Outlook). De asemenea, aparatele au incorporat soft pentru sincronizarea cu PC-ul, pentru un transfer mai bun al datelor si actualizarea informatiilor (calendar, organizer, liste de contacte).
Motorola a mai prezentat la Cannes doua aparate pentru telefonia mobila de ultima generatie (3G), unul realizat chiar pe sistemul de operare al Nokia (Symbian), iar celalalt realizat pe platforma dezvoltata de Motorola (Synergy).



Samsung a apelat Sun pentru software
Producatorul coreean Samsung a prezentat la Cannes doua noi telefoane mobile multimedia, unul pentru GSM, iar celalalt capabil sa accese si retele GSM si cele de ultima generatie 3G.
Ambele functioneaza cu ajutorul platformei Java realizata de Sun Microsystems. Telefoanele au camera digitala incorporata, care se roteste la 180 de grade, iar cel 3G are si o camera video capabila sa inregistreze imagini sau sa fie utilziata pentru videoconferinte. Ecranele lor sunt cu cristale lichide (LCD), color.
@Telefonul GSM, botezat SGH-D410 Slide-Up (cu deschidere automata), este primul model Samsung care foloseste aceasta tehnologie, tastatura iesind de sub ecran cu o simpla apasare a unui buton. Aparatul este triband si este foarte usor (116 grame). Camera este insa de numai 300.000 de pixeli (0,3 megapixeli) ceea ce asigura numai fotografii de mici dimensiuni. Samsung a inclus insa tehnologia Motion-JPEG, care impreuna cu functia MultiShot permite crearea unui mini-film de pana la 40 de secunde. Ecranul are o diagonala de 2 inci (aproape 6 cm), avand 262.000 de culori. Aparatul are 64 de melorii de apel polifonice. Pentru oamenii de afaceri, Samsung a integrat un sistem de primirea mesajelor e-mail (prin conectarea GPRS), precum si aplicatii gen organizer. Telefonul dispune de asemenea de un recorder de voce.
@Aparatul 3G, botezat SGH-Z105, are ca atu principal abilitatea de a transmite si primi mesaje video (pentru videocoferinta in direct). El poate fi folosit atat ca aparat GSM (cu GPRS), cat si ca telefon 3G. In rest ofera exact aceleasi functii ca si primul telefon, avand numai 40 de melodii polifonice prestabilite.
Nici cei de la Samsung nu au spus nimic despre preturile aparatelor. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO