Business Hi-Tech

Avenir Telecom a preluat reteaua de magazine Goldstern International

22.11.2004, 00:00 241

Grupul francez Avenir Telecom si-a consolidat prezenta pe piata locala a distributiei de telefoane mobile GSM prin achizitionarea retelei de 45 de magazine detinute de Goldstern International, grup controlat de omul de afaceri timisorean Andrei Cubitchi.
Negocierile au durat sase luni, fiind finalizate in luna septembrie, au precizat oficialii Avenir Telecom, companie care detine lantul de magazine Internity. Achizitia s-a realizat prin intermediul unei firme din grupul Goldstern, care detinea spatiile comerciale. ?Practic, noi am preluat numai spatiile, toate fiind cu chirie", a declarat William Quillet, director in cadrul Avenir Telecom International.
El nu a dorit sa dea detalii despre valoarea tranzactiei, dar analisti din piata telecom au apreciat afacerea la peste un milion de dolari.
Infiintata in 1997, simultan cu lansarea primei retele GSM din Romania, filiala locala a grupului Avenir Telecom este unul dintre cei mai importanti distribuitori de pe piata locala a telefoanelor mobile, oferind si servicii specifice (dealer Orange). Dupa doi ani, grupul francez a achizitionat 70% din actiunile companiei GlobalNET, compania fondata de omul de afaceri Liviu Nistoran. Ulterior, Avenir a cumparat integral aceasta retea, pe care a transformat-o in Internity.
Avenir Telecom avea anul acesta pe piata locala o retea de retail formata din 30 de magazine Internity, plasate cu precadere in principalele orase din sudul si estul tarii. Amplasamentul noilor centre, majoritatea in vestul Romaniei, este complementar, spun analistii telecom. Oficialii Avenir sustin ca in 2005 toate unitatile din reteaua Internity vor intra intr-un proces de renovare.
Anul acesta, Avenir Telecom a vandut reteaua de centre de service Cetelec pe care o detinea pe piata locala, catre grupul Cordon Electronics, specializat in astfel de servicii. Compania avea 53 de puncte de lucru in tara.
Directorul general al Avenir Telecom Romania, Petrut Stoica, a anuntat ca procesul de extindere a retelei de retail va continua. "Daca piata va mai avea de oferit noi oportunitati in privinta achizitiilor, vom cumpara din nou. Pe de alta parte, ne vom extinde si organic, prin deschiderea de noi locatii in centre si galerii comerciale", a spus Stoica.
Potrivit oficialului, cifra de afaceri a filialei Avenir in Romania va atinge 25 milioane euro la finele acestui an, iar pentru 2005 este estimata o crestere de 50%. Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 15 milioane de euro, cu 20% mai mare decat in 2002. Targetul pe 2004 prevedea o crestere de 20%.
Pe piata distributiei de terminale GSM, principalii concurenti ai Internity sunt Germanos Romania (dealer Connex), EuroGSM (Orange) si Dasimpex.
Grupul international Avenir Telecom a fost infiintat in anul 1989 si este prezent in mai multe tari din Europa si Asia. Compania este unul dintre principalii distribuitori europeni de produse si servicii de telefonie mobila, avand filiale in Franta, Benelux, Marea Britanie, Spania, Polonia si Romania, dar si o filiala in Maroc. Cifra de afaceri a grupului ajunge la 500 de milioane de euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO