Business Hi-Tech

Avertisment dur al vicepreşedintelui ANCOM Eduard Lovin: operatorii de comunicaţii din România vor avea în 2023 costuri cu energia de 6 ori mai mari faţă de 2019. Fără măsuri de sprijin, urmează “majorări de preţuri, investiţii mai puţine în reţele, calitate, noi generaţii tehnologice”

Eduard Lovin, ANCOM: Să nu ne amăgim, însă: inflaţia nu va ocoli pe nimeni şi nimic, nici investitor, nici utilizator, iar situaţia foarte favorabilă utilizatorilor din prezent nu va dura prea mult

Eduard Lovin, ANCOM: Să nu ne amăgim, însă: inflaţia nu va ocoli pe nimeni şi nimic, nici investitor, nici utilizator, iar situaţia foarte favorabilă utilizatorilor din prezent nu va dura prea mult

Autor: Adrian Seceleanu

25.10.2022, 19:40 660

Operatorii de comunicaţii din România îşi vor reduce investiţiile şi vor mări preţurile în condiţiile în care costurile lor cu energia vor fi în 2023 de şase ori mai mari decât în 2019, conform unei analize caree nu a fost realizată de o asociaţie a companiilor de comunicaţii ci de Eduard Lovin, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), organismul care face regulile pe piaţa de telecom şi servicii poştale.

Lovin avertizează că subiectul este unul presant în condiţiile în care consumul de energie al operatorilor de telecom va creşte în continuare. “Deşi reţelele moderne de comunicaţii sunt mai eficiente energetic, consumul de electricitate este şi va fi mai ridicat pe fondul creşterii consumului de Internet broadband şi al unei obligatorii densificări a reţelelor 5G. Am luat ca reper condiţiile energetice prezente -consum, costuri, legislaţie şi număr de staţii de bază - şi am proiectat o estimare pentru 2023, în care am inclus şi o creştere a numărului de staţii de bază, conform dezvoltării preconizate a reţelelor 5G.

Astfel, impactul preţului energiei şi al OUG 119 doar asupra operatorilor de comunicaţii mobile, va determina multiplicarea costurilor totale ale acestora cu energia electrică, de aproape 6 ori, faţă de 2019, perioada reper dinaintea pandemiei.

Efect - creşteri tarife comunicaţii.

Indicele preţurilor de consum a depăşit în RO 15%, iar conform INSSE, sectorul telecom rămăsese singurul sector al economiei în care preţurile NU au crescut în ultimul an”, a scris Lovin pe reţeaua socială de business LinkedIN.

Vicepreşedintele ANCOM avertizează că inflaţia nu va “rata” pe nimeni.

“Să nu ne amăgim, însă: inflaţia nu va ocoli pe nimeni şi nimic, nici investitor, nici utilizator, iar situaţia foarte favorabilă utilizatorilor din prezent nu va dura prea mult, deşi există circumstanţe specifice:

1. O bună parte din utilizatori au contracte pe 1-2 ani şi utilizează serviciile la preţuri fixe. Pentru astfel de contracte, transferul inflaţiei către utilizatori este îngreunat, însă nu imposibil: operatorul care notifică clientului o majorare de preţ în interiorul contractului de servicii se poate aştepta ca utilizatorul să plece din contract. FăRă penalităţi. Dar repet, inflatia afecteaza pe TOTI.

2. De asemenea, frica pentru pierderea clienţilor, în favoarea concurenţei, are un rol, inhibă şi poate împiedica, până la un punct, majorări generalizate ale preţurilor tuturor serviciilor de comunicaţii.

3. Majorarea vitezei Internetului consumă mai multă electricitate în reţele. Desigur, noile generaţii tehnologice (de ex, 5G) au eficienţe energetice net superioare (faţă de 2G, 3G, 4G), însă pragul de eficienţă energetică este destul de ridicat.

4. Până de curând, operatorii telecom beneficiau de măsurile de sprijin pentru electricitatea consumată în reţelele lor. În absenţa acestor măsuri, creşterea preţurilor la electricitatea consumată în reţelele telecom pune presiune mare pe costurile de producţie, de operare, şi implicit pe preţurile de vânzare ale accesului la Internet, la telefonie, retransmisie TV etc.”

În finalul analizei sale, Eduard Lovin militează, printre rânduri, pentru reintroducerea de către Guvern a operatorilor de telecom în rândul companiilor care beneficiază de acces la tarife reduse pentru energie, avertizând că în caz contrar efectele se vor resimţi la nivelul întregii economii. “Probabil că în absenţa unor măsuri de sprijin, pe termen LIMITAT, pe preţul electricităţii, utilizatorii telecom vor fi afectaţi din mai multe direcţii: majorări de preţuri, investiţii mai puţine în reţele, în calitate, în noi generaţii tehnologice şi coborârea RO în clasamentele mondiale ale vitezelor de acces la Internet, unde ne obişnuisem să fim printre premianţi, datorită performanţelor industriei telecom din RO şi a reglementării profesioniste.

Asa cum a dovedit inclusiv pandemia, comunicaţiile reprezintă cu adevărat o infrastructură critică, sistemul nervos al economiei şi al societăţii în ansamblu!”.

Analiza realizată de Eduard Lovin apare cu doar câteva zile înainte de termenul limită pentru depunerea de către operatorii de telecom a ofertelor pentru licitaţia 5G, care ar urma să se desfăşoare în noiembrie. De notat este că marii operatori locali de comunicaţii au criticat dur eliminarea lor, înainte de termenul comunicat anterior, de pe lista companiilor care au acces la tarife mai mici la energie, susţinând că măsura va avea un impact negativ semnificativ pentru industrie.

 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24