Business Hi-Tech

Avertisment pentru rivali: Google scoate la vanzare clipuri video

09.01.2006, 19:00 31

Google nu mai este multumit cu statutul de cel mai mare motor de cautare. Acum vrea sa fie si cel mai important furnizor de servicii online.

Larry Page, 33 de ani, cofondator al Google, a facut vineri seara un anunt surpriza. Nu, Google nu lucreaza la un PC - asa cum spuneau zvonuri preluate inclusiv de publicatii prestigioase ca Los Angeles Times - in schimb, compania a prezentat un magazin de clipuri video (Google Video Store, care va fi disponibil curand la http://video.google.com) cu care ar putea sa pericliteze pozitia dominanta a rivalului Apple, sunt de parere unii analisti.

Apple a pus la punct in 2001 magazinul de muzica digitala iTunes, care intre timp a inceput sa vanda si clipuri video - fie muzicale, fie episoade ale unor seriale TV de succes. iTunes este in prezent liderul pietei, cum este si playerul iPod al Apple pe segmentul MP3 playerelor.

Initiativa Google este cu atat mai interesanta cu cat compania a anuntat ca a semnat deja cateva parteneriate cu furnizori de continut video, cum sunt reteaua de televiziune CBS, NBA - asociatia care organizeaza competitia nationala de baschet masculin in Statele Unite si Sony BMG Music. Pe site-ul Google vor fi disponibile pentru descarcare episoade din seriale ca "Survivor" sau "Star Trek", la pretul de 2 dolari bucata, clipuri video muzicale, precum si meciuri de baschet din NBA, la 24 de ore dupa disputarea lor, pretul fiind de 4 dolari pe meci. "Magazinul va permite oricui, fie ca este o companie media sau un cetatean obisnuit, sa publice online propriile clipuri video si, daca doreste, sa incaseze si bani pe ele", a spus Larry Page pe scena targului de electronice CES din Las Vegas.

Pe portalul video al Google pot fi incarcate atat videoclipuri gratuite, cat si contra cost, cu conditia ca cel care le publica sa detina drepturile de autor.

Totodata, Page a anuntat si un pachet de software pe care Google il va oferi utilizatorilor de Internet (disponibil la http://pack.google.com), initiativa pusa la punct tot in urma incheierii unor parteneriate cu organizatii precum Symantec, furnizor de solutii antivirus, sau Mozilla, care distribuie browserul de Internet Firefox.

Expansiunea pe domeniul software-ului nu este insa o amenintare la adresa Microsoft. Cel putin asa sustin oficialii Google, cu toate ca multi ar spune ca este doar o tactica de "adormire" a adversarului.

"Sunt de parere ca este spatiu pentru amandoua companiile", a spus Eric Schmidt, director executiv al Google, citat de BBC. "Google activeaza intr-un business cu informatii. Microsoft are o abordare diferita, noi o avem pe a noastra".

Compania va ramane foarte activa si pe domeniul de baza, cautarea online, a avertizat Schimdt. "Cel mai simplu mod de a intelege atitudinea noastra este acesta: daca obtineti o informatie care nu este disponibila pe Google, inseamna ca fie nu ne-am facut bine treaba, fie ca inca n-am terminat de lucru la proiectul respectiv".

Google si Microsoft nu sunt insa singure in batalia pentru utilizatori. Tot la CES, al treilea mare jucator pe piata furnizorilor online, Yahoo, a anuntat un concept in premiera: Yahoo Go (disponibil la http://go.yahoo.com) este un serviciu prin care utilizatorii vor putea sa vizioneze la fel de usor pe PC, pe televizor si pe telefonul mobil continutul multimedia personal: imagini, muzica, fotografii. Specialistii sunt de parere ca software-ul produs de Yahoo pentru acest proiect intra in competitie directa cu Windows Media Center, versiunea speciala pentru multimedia a sistemului de operare Windows.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO