Business Hi-Tech

Aveti e-mailuri. Se prea poate insa ca altii sa le fi citit deja

14.07.2004, 00:00 46



Cel putin teoretic un mesaj e-mail ar trebui sa sara imediat din casuta expeditorului in cea a destinatarului. In realitate insa e-mailurile fac mai multe escale, prin diverse servere, pe masura ce tranziteaza internetul spre destinatia finala. Aceste escale nu au absolut nici o importanta pentru utilizatorii acestor servicii, dar schimba total imaginea conceptului de confidentialitate, care este garantat de legile federale din Statele Unite.



Saptamana trecuta un tribunal din Boston a decis ca legile federale privind interceptarea nu se mai aplica daca respectivul e-mail este stocat, chiar si o milisecunda, pe serverele furnizorilor de Internet. Aceasta inseamna de fapt ca este legal pentru agentiile guvernamentale sa citeasca aceste mesaje chiar si fara un mandat din partea judecatorului. Decizia a venit ca o surpriza pentru opinia publica, pentru ca in 1986 Congresul SUA a modificat in mod special legile privind interceptarea pentru a le face aplicabile si asupra tehnologiilor noi precum mesajele e-mail. O parte a specialistilor spun ca aceasta decizie poate afecta domeniile emergente precum telefonia prin Internet (voice over IP) si serviciul de e-mail al Google, Gmail, prin care compania intentioneaza sa trimita mesaje publicitare bazate pe continutul mesajelor trimise sau primite de utilizatori.





Confidentialitatea pusa in pericol chiar de lege



"Tribunalul a eliminat toate elementele de protectie a confidentialitatii stabilite de Congres in anii '80", a spus Marc Rotenberg, directorul executiv al grupului pentru libertati civile, Electronic Privacy Information Center. Alti experti, printre care si Stuart Baker avocat specializat in probleme de confidentialitate la firma Steptoe & Johnson din Washington, spun insa ca decizia de la Boston nu va avea prea mult efect in practica si ca toate strigatele de protest sunt "mult zgomot pentru nimic". Stuart Baker a mentionat ca si in interpretarea cea mai generala a legii, Congresul a lasat mai multa libertate pentru procurorii si avocatii implicati in procese civile de a intercepta si citi e-mailurile decat a asculta telefoanele celor implicati.



Legea privind interceptarea comunicatiilor, care cere procurorilor sa faca dovada nevoii de a intercepta orice comunicare interzicand in acelasi timp civililor sa foloseasca aceste metode, se aplica e-mailurilor numai cand sunt in tranzit. Cu alte cuvinte agentiile guvernamentale pot intercepta si citi mesajele in diverse puncte de pe traseu pana ca acestea sa ajunga la destinatie, dar pentru a citi mesajele din casuta de e-mail vor avea nevoie de mandat.



In legea din 1986 Congresul american a creat o categorie speciala, Stored Communications (mesaje stocate), pentru e-mailurile ajunse deja in casuta destinatarului dar necitite inca. Astfel procurorii pot avea acces chiar si la e-mailurile ajunse la destinatie daca acestea mai sunt prezente pe serverul providerului de servicii Internet (n.r. ISP). Aceasta se traduce intr-o slaba protectie si asupra mesajelor citite deja dar care au ramas pe server, pentru ca procurorii pot avea acces la aceste mesaje cu o simpla citatie, mult mai usor de obtinut decat un mandat. Similar avocatii in cazuri civile, mai ales pentru divorturi, pot cita aceste mesaje citite dar care nu au fost sterse de pe serverul de e-mail.



Procesul din Boston a pornit din cauza unei librarii online. In 1998, compania Alibris a oferit conturi de e-mail reselerilor iar apoi pentru a acapara clienti a copiat in secret comenzile pe care acesti reseleri le primeau de la Amazon. In 1999 compania si unul dintre angajati au pledat vinovat in procesul privind interceptarea ilegala de mesaje e-mail. Unul dintre directori, Bradford C. Councilman, a negat acuzatiile spunand ca nu a stiut de aceasta procedura. El a cerut retragerea acuzatiilor spunand ca in acest caz legea interceptarii comunicatiilor nu poate fi aplicata intrucat respectivele mesaje erau pe serverul companiei si deci intra in categoria de mesaje stocate. Legea interceptarii comunicatiilor interzice unei companii sa monitorizeze comunicatiile clientilor sai cu mici exceptii, dar nu o impiedica sa citeasca mesajele de orice fel stocate.



"Congresul a recunoscut ca de fiecare data cand mesajele sunt stocate are loc o pierdere de confidentialitate" a precizat Andrew Good, avocatul lui Bradford Councilman. Decizia initiala a tribunalului care daduse castig de cauza companiei Alibris a fost confirmata recent la apel. Analistii spun ca aceasta decizie nu va avea prea mare impact asupra publicului pentru ca marii furnizori de servicii internet au reguli stricte impotriva citirii mesajelor clientilor.



Anul acesta Google, cel mai mare portal internet, testeaza un serviciu de e-mail care va scana electronic mesajele trimise sau primite de utilizatori si apoi va afisa anunturi publicitare individualizate dupa continutul respectivelor e-mailuri. Organizatiile pentru protectia confidentialitatii au spus ca aceasta metoda incalca legea interceptarii dar recenta decizie in cazul din Boston este impotriva lor.





Probleme de interpretare a legii



Avocatul Stuart Baker mentioneaza ca o decizie luata de un tribunal din San Francisco va face ca citirea e-mailurilor ramase pe servere sa nu mai fie atat de usoara. In acest proces o companie care furnizeaza servicii internet a raspuns unei citatii si a pus la dispozitia unui avocat nu mai putin de 339 mesaje e-mail primite de doi dintre clientii sai. Acestia au argumentat ca acea citatie era atat de generala incat viola legea interceptarii comunicatiilor si legea mesajelor stocate dar, desi tribunalul a admis ca era o citatie prea generala, a admis mesajele ca proba. Departamentul de Justitie a facut recomandarea ca pentru judecarea apelului sa nu mai fie aplicata legea mesajelor stocate mentionand ca "scopul stocarii mesajelor pe serverele ISP-ului dupa ce au ajuns la destinatar este acela de a putea pune la dispozitia utilizatorului o copie in caz ca acesta doreste sa descarce din nou acel mesaj pe care poate la sters din greseala". Practic sub incidenta legii mesajelor stocate intra mesajul ca entitate si nu calupul de mesaje, astfel incat trebuiau emise 339 de citatii si nu una singura, pentru a putea folosi acele mesaje in cadrul procesului.



Daca e-mailurile intra in categoria "mesaj stocat" nu inseamna neaparat ca scade gradul de confidentialitate. In timp ce in cazul librariei online decizia tribunalului, care va limita aplicarea legiilor interceptarii asupra e-mailurilor, se pare ca are un efect restrans asupra altor cazuri similare, in cazul din San Francisco includerea unui calup de e-mailuri in categoria "mesaje stocate" a dus la restrictionarea accesului la aceste mesaje. Daca mai multe tribunale folosesc aceasta exceptie gradul de confidentialiate poate creste simtitor eliminand posibilele temeri ale utilizatorilor.





andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO