Business Hi-Tech

Axa Bochum-Jucu-Hanoi: Nokia a plecat din România în Vietnam. Cum poţi să te baţi cu salarii de 28 de euro pe lună?

În drum spre Republica Socialistă Vietnam, Nokia începe concedierile la Jucu, în România

Autor: Adrian Seceleanu

31.10.2011, 00:08 4623

Nokia a început cursa concedierilor la Jucu: primii vizaţi sunt angajaţii externi. La aproape 8.000 de kilometri distanţă, în Vietnam, Nokia presează guvernul să-i ofere reduceri şi mai mari ale taxelor.

Compania finlandeză Nokia, care încă deţine titlul de cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, a început să pună în aplicare planul de a-şi închide fabrica din judeţul Cluj din România, în timp ce pe de altă parte compania negociază dur cu autorităţile din Republica Socialistă Vietnam acordarea unor reduceri cât mai consistente ale taxelor pentru fabrica de 200 mil. euro care este construită la Hanoi.

Primii angajaţi care vor fi disponibilizaţi de la fabrica Nokia din comuna clujeană Jucu au fost anunţaţi duminică-dimineaţă despre acest lucru, câteva zeci de persoane aflând astfel că nu li se prelungesc, de la 1 noiembrie, contractele încheiate pe perioadă determinată. Liderul Sindicatului "Nokia Metal" Valentin Ilcaş a declarat pentru Mediafax că este vorba despre angajaţi ai unor firme de recrutare - Trenkwalder şi Lugera - care aveau contracte pe perioadă determinată cu Nokia şi care vor mai fi plătiţi şi pentru lunile noiembrie şi decembrie.

Nokia plătea la fabrica din România un salariu mediu de aproximativ 1.040 lei, venitul net al salariaţilor fiind de aproximativ 700-750 de lei. Când a intrat în România în anul 2008 Nokia nu s-a angajat să plătească salarii compensatorii în cazul închiderii fabricii, însă în prezent autorităţile încearcă să discute cu compania finlandeză acordarea unor asemenea sume. Un asemenea acord nu ar fi unul costisitor pentru Nokia: dacă firma ar fi de acord să plătească 30 de salarii celor 2.200 de angajaţi direcţi, fiecare ar primi aproximativ 5.200 de euro, iar suma totală ar fi de aproape 11 mil. euro. În Germania plăţile compensatorii au variat între 80.000 şi 220.000 de euro.

Nokia are în plan să închidă fabrica din România până la finele acestui an, producţia urmând să fie transferată în parte în fabrica din Vietnam, în a cărei construcţie compania investeşte 200 mil. euro. În Vietnam salariul mediu lunar pentru un salariat din sectorul de producţie este de aproximativ 71 de euro, la jumătate faţă de cel din România.

Ţara socialistă, condusă de un partid unic (comunist), se luptă să câştige noi investitori străini din sectorul high tech după ce un semnal puternic a fost dat anul trecut de gigantul american Intel, care a investit 1 mld. dolari într-o unitate de producţie şi testare. În Vietnam au mai deschis fabrici şi Samsung şi Canon.

Conform Bloomberg, Nokia negociază dur intrarea în Vietnam, la fel cum a făcut-o şi în Germania sau România, ţinta discuţiilor cu autorităţile fiind obţinerea unor reduceri cât mai consistente ale taxelor. La finele lunii august Nokia intrase în a doua rundă de negocieri cu oficialii statului socialist, ţinta fiind obţinerea unui statut de producător high-tech pentru companie, care ar asigura scutirea Nokia de la plata taxelor timp de un an de zile.

Amintiri neplăcute din România

Birocraţia guvernamentală din România este "cruntă", iar compania Nokia a avut dificultăţi în a obţine infrastructura promisă de autorităţi, povesteşte pe reţeaua socială LinkedIn John Guerry (foto) managerul care s-a ocupat de construirea fabricii Nokia din judeţul Cluj. El spune că după întâlniri cu autorităţile locale, judeţene şi de stat, Nokia a primit 50% din îmbunătăţirile promise şi a primit de la Guvern alocări bugetare pentru restul. Guerry a plecat din România în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO