Business Hi-Tech

Axosuits, proiectul unui robot medical din Oradea, a obţinut un premiu de 10.000 de dolari la o competiţie pentru start-up-uri

Andras Kapy, fondator şi director general al Axosuits

Andras Kapy, fondator şi director general al Axosuits

Autor: Adrian Seceleanu

21.11.2014, 18:19 732

Axosuits, o companie din Oradea care a dezvoltat un exoschelet - un „costum“ din metal alimentat de baterii care odată fixat pe corp ajută persoanele cu dizabilităţi să se deplaseze - a obţinut un premiu de 10.000 de dolari după ce a câştigat o competiţie dedicată start-up-urilor organizată în cadrul conferinţei How to Web.

Dezvoltarea proiectului Axosuits a început în 2013, când doi tineri ingineri, absolvenţi ai Universităţii din Oradea, s-au gândit să conceapă un exoschelet pentru paraplegici, cei doi cunoscând personal un astfel de caz. La început, cei doi ingineri şi-au investit propriile resurse materiale în proiect.

În prezent ideea este pusă în practică, Axosuits având proiectat şi produs prototipul exoscheletului.  Robotul le permite persoanelor cu deficienţe locomotorii să se deplaseze pe propriile picioare, fiind potrivit atât în programele de recuperare medicală, cât şi pentru creşterea calităţii vieţii în cazul pacienţilor irecuperabili. Robotul este destinat şi persoanelor în vârstă care au probleme. În prezent autonomia “robotului” este de aproximativ 1 - 1,5 ore, însă odată cu utilizarea unor baterii mai performante timpul de utilizare va creşte, a declarat în cadrul conferinţei Andras Kapy, fondator şi director general al Axosuits.

Compania speră că robotul va fi achiziţionat atât de persoane fizice, cât şi de spitale şi că finanţarea achiziţiei ar putea fi susţinută şi de casele de asigurări. Axosuits a avut deja discuţii cu unele spitale legate de proiect.

Celelalte două premii din cadrul competiţiei StartUp Spotlight au fost câştigate de Avandor - o platformă deschisă de date despre consumatori şi ProjectWipe - care dezvoltă ochelari electronici pentru a ajuta persoanele cu dizabilităţi de vedere să se orienteze şi să evite obstacolele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO