Business Hi-Tech

Băsescu vrea o centralizare a fibrei optice a statului

Băsescu vrea o centralizare a fibrei optice a statului

Traian Băsescu, preşedintele României: Suntem o ţară în care fiecare instituţie e cu infrastructura sa de comunicaţii

Autor: Claudiu Ilioiu

08.03.2012, 00:04 1584

Instituţiile de stat din România au o capacitate de transmisie de date mult mai mare decât cea pe care o utilizează în prezent, din cauza separării infrastructurii, de aceea este necesară o fuziune a reţelei, potrivit declaraţiilor din Parlament ale preşedintelui Traian Băsescu.

"Deşi avem un sistem foarte modern, cu viteză mare de transmisie a datelor, suntem o ţară în care fiecare e cu infra­structura lui. Electrica are propria ei fibră optică, la calea ferată propria fibră optică, la Ministerul Educaţiei propria fibră optică, la Transelectrica propria fibră optică şi, uite aşa, în momentul de faţă, deşi am putea acoperi 57% din nevoile de transmisie de date din mediul rural către oraş, în orice di­recţie, acoperim doar 20%, pentru că fiecare suntem stăpâni pe fibra lui optică. Este o problemă pe care am abordat-o în CSAT, este o problemă pe care am transferat-o Guvernului", a explicat Băsescu parlamentarilor.

Contactat de ZF, Dan Cristian Georgescu, preşedintele Asociaţiei Operatorilor de Telecomunicaţii din România, spune că mesajul pe care l-a transmis preşedintele parlamentarilor face referire la înfiinţarea reţelei "Intranetul statului", pe suportul asigurat de o infrastructură comună pentru cele patru companii de stat SNR, Teletrans, Trans­electrica si Telecomunicatii CFR. "În decembrie a apărut legea înfiinţării «Intranetul statului» care trebuia să fie implementată în 45 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat. Cred că preşedintele a vrut să atragă atenţia parlamentarilor că nu se implementează ceea ce se propune", a declarat Georgescu.

Guvernul a adoptat, în luna decembrie, un act normativ care prevede constituirea infrastructurii comune de comunicaţii a statului, destinată schimbului gratuit de date între autorităţile, instituţiile, regiile autonome şi companiile naţionale sau controlate de stat. "Infrastructura comună reprezintă un obiectiv de interes public major al statului, fiind destinată asigurării suportului tehnologic, eficient, securizat şi rapid pentru conectarea beneficiarilor, asa cum sunt definiţi în prezenta ordonanţă de urgenţă, la reţeaua integrată de comunicaţii administrativă a statului şi la reţeaua de comunicaţii administrativă a Uniunii Europene", se arată în OUG 117/2001, publicată în Monitorul Oficial la 30 decembrie.

Integratorul tehnic al infrastructurii comune este Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care va suporta din bugetul propriu costurile necesare companiilor specializate pentru menţinerea în funcţiune a elementelor de infrastructură care sunt integrate funcţional în infrastructura comună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO