Business Hi-Tech

Bibliotecile pot să digitalizeze anumite cărţi fără acordul titularilor de drepturi

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Dorina Călin

12.09.2014, 00:00 280

Statele din Uniunea Europeană pot autoriza bibliotecile să digitalizeze anumite cărţi din colecţiile lor fără acordul titularilor de drepturi, cu condiţia de a oferi acele volume doar pe dispozitive de lectură electronică, a decis joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

„Statele membre pot să autorizeze utilizatorii, în anumite limite şi în anumite condiţii, printre care plata unei compensaţii echitabile în favoarea titularilor de drepturi, să imprime pe hârtie sau să stocheze pe un stick USB cărţile digitalizate de bibliotecă“, se arată într-un comunicat remis Mediafax.

În temeiul Directivei privind dreptul de autor (Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 22 mai 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor şi drepturilor conexe în societatea informaţională - JO L 167, p. 10, Ediţie specială, 17/vol. 1, p. 230), autorii au dreptul exclusiv de a autoriza sau de a interzice reproducerea şi comunicarea publică a operelor lor.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO