Business Hi-Tech

Birocraţia imposibilă de la Bruxelles: la aproape doi ani de la decizia ca România să găzduiască centrul european de competenţe în securitate cibernetică, instituţia nu are nici şef, nici sediu, iar activitatea e practic paralizată

Birocraţia imposibilă de la Bruxelles: la aproape doi ani de la decizia ca România să găzduiască centrul european de competenţe în securitate cibernetică, instituţia nu are nici şef, nici sediu, iar activitatea e practic paralizată

De la întâlnirea din iunie 2022 a Consiliului de Conducere al Centrului European de competenţe în Materie de Securitate Cibernetică, prezidată la Bucureşti de premierul Nicolae Ciucă (stânga) şi Pascal Steichen (Luxemburg), s-au înregistrat progrese minime în lansarea efectivă a operaţiunilor pentru prima instituţie europeană găzduită de România.

Autor: Adrian Seceleaanu

08.10.2022, 11:51 529

De doi ani de zile, organismul care se ocupă de punerea în funcţiune a centrului transmite comunicate de presă despre ce urmează să realizeze în viitor la Bucureşti şi despre întâlnirile sale, online sau offline Doar cinci proceduri de recrutare sunt în curs pentru centrul care ar urma să aibă 37 de angajaţi.

Centrul European de Competenţe în Securitate Cibernetică (ECCC), prima instituţie a Uniunii Europene cu sediul central în România, nu are încă un sediu şi nici un director executiv, astfel că operaţiunile sale sunt practic îngheţate, la aproape doi ani de la decizia Comisiei Europene a alege Bucureştiul ca gazdă pentru agenţie şi la şase de la momentul în care executivul comunitar a agreat să creeze acest organism.

„Totul este îngheţat în acest moment. Centrul ar fi trebuit să aibă deja o echipă de conducere, să fi angajat mare parte din oameni şi să se ocupe de evaluarea şi finanţarea proiectelor europene de securitate cibernetică. Fără un CEO nu se întâmplă nimic. Activitatea este îngheţată“, a explicat pentru ZF o sursă din industrie, familiară cu situaţia.

România s-a luptat pentru a găzdui centrul de competenţe cu Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia şi Spania, dar a reuşit să câştige, decizia fiind anunţată în decembrie 2020. Anunţul a fost primit cu entuziasm la Bucureşti în condiţiile în care centrul, care urmează să aibă un buget anual de 200 mil. euro şi să administreze cheltuirea a câteva miliarde de euro într-o perioadă de 7 ani, era aşteptat să devină un adevărat magnet pentru toate marile companii de IT&C din lume, care să-şi deschidă birouri în proximitate pentru a fi conectate la activităţile sale.

La şase de ani de când Comisia Europeană a decis înfiinţarea centrului şi la un an şi 9 luni de la decizia ca el să fie găzduit la Bucureşti, viitoarea instituţie europeană are doar un Consiliu de Conducere (Governing Board) care pre­găteşte lansarea efectivă a ope­ra­ţiunilor şi gestiunea centrului până când el va fi autonom. În acest board sunt reprezentate toate ţările membre ale UE. Preşedinte al boardului este Pascal Steichen din Luxemburg, iar director executiv interimar este Miguel Gonzalez-Sancho.

 

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: