Business Hi-Tech

Black Friday - ediţia 2014, sucursala România

Black Friday - ediţia 2014, sucursala România

Autor: Cătălin Niţu

15.11.2014, 11:29 742

Back Friday este o tradiţie americană care a luat în ultimii ani amploare şi în alte ţări, printre care se regăseşte şi România. Primul magazin autohton care a oferit reduceri cu această ocazie a fost eMAG, care în fiecare an încearcă să depăşească recordurile de vânzări ale ediţiilor precedente. Între timp însă şi alte magazine care vând produse IT s-au aliniat la tradiţia „vinerea neagră”, alături de multe alte magazine online şi chiar fizice care nu vizează obligatoriu piaţa de electronice.

Black Friday în România

Totuşi, în România, Black Friday este sinonim cu reduceri în magazine online, la produse IT. Deşi am preluat la nivel de ţară această tradiţie, formula în care o vedem pe meleagurile noastre este puţin diferită faţă de ceea ce se întâmplă în America. În primul rând, la noi Black Friday nu este o tradiţie legată de vreo sărbătoare legală, cum este Thanksgiving Day, ceea ce oferă comercianţilor de la noi libertatea de a alege ziua în care organizează această zi de reduceri.

Deşi în mod normal ar trebui să aibă loc în ultima vineri din noiembrie, românii aleg de obicei să pună Black Friday cu o săptămână în avans, întrucât de cele mai multe ori pot interveni probleme la livrare din cauza zilei de 1 decembrie, Ziua Naţională a României.  Unele companii încearcă să profite de termenul de marketing „Black Friday” şi organizează reduceri chiar mai devreme, pe perioade mai lungi, care pot dura mai multe zile.

Magazine importante care participă la Black Friday 2014

eMAG este probabil cel mai important magazin care face reduceri de Black Friday în România. Fiind cel mai mare e-tailer autohton şi cel care a pornit această tradiţie la noi, aici se găsesc de obicei cele mai mari reduceri. eMAG are în portofoliul său produse din toate categoriile, de la produse IT, până la electrocasnice, cărţi, bricolaj, jucării pentru copii şi articole sportive. Cu toate acestea, reducerile la produsele electronice vor fi probabil cele mai căutate şi cele mai semnificative. Magazinul a anunţat că va organiza Black Friday pe data de 21 noiembrie.

PC Garage a devenit în timp unul dintre cele mai populare magazine pentru entuziaştii de componente high-end de PC. Deşi se găsesc şi alte tipuri de produse în catalogul lor, precum smartphone-uri, tablete şi console de gaming, componentele de PC vor fi în prim-planul reducerilor de Black Friday ale magazinului. Cei de la PC Garage repetă în 2014 tradiţia începută în 2013, oferind cumpărătorilor posibilitatea de a cumpăra orice produs din oferta lor acum, cu posibilitatea de a primi diferenţa înapoi, dacă respectivul produs are preţ redus de Black Friday. Totuşi, banii nu sunt returnaţi în cash, ci sub formă de voucher valabil doar pe PC Garage. Şi aici reducerile de Black Friday vor fi făcute tot pe data de 21 noiembrie.

Magazinul F64 deţine cel mai mare showroom dedicat echipamentelor foto-video din Europa şi va reduce în cadrul reducerilor anuale produse din toate categoriile pe care le are pe site. Vorbim despre aparate foto DSLR, mirrorless, obiective foto, lumini de studio şi multe alte accesorii. Dacă sunteţi în căutarea unui aparat foto, unei camere video sau a unor accesorii pentru acestea, poate că aşteptarea până pe 21 noiembrie va merita.

Dintre magazinele mai mari de produse IT, Evomag, ITgalaxy, Domo şi Flanco vor ţine de asemenea Black Friday pe 21 noiembrie, spre diferenţă de Altex, care a ales să organizeze o perioadă de reduceri între 13 şi 16 noiembrie, cu o săptămână înaintea celorlalţi competitori. De asemenea, operatorii de telefonie au început să sărbătorească Black Friday, Telekom şi Orange confirmând reduceri pe data de 21.

Citiţi articolul integral pe www.go4it.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO