Business Hi-Tech

BlackBerry lanseaza un nou telefon mobil cu GPS, care utilizeaza si retelele GSM, si pe cele Wi-Fi

19.07.2007, 20:02 31

Research In Motion (RIM), producatorul cunoscutelor dispozitive BlackBerry, a anuntat marti lansarea unui nou model de smartphone, care va fi compatibil si cu retelele wireless, scrie presa internationala.
Dispozitivul, BlackBerry 8820, este un GSM quad-band, ce permite efectuarea transferurilor de date folosind tehnologiile GPRS sau EDGE, si este primul model al companiei canadiene care poate accesa retele Wi-Fi. Telefonul suporta standardele 802.11 a/b/g de transmisie wireless, ce pot asigura o viteza de transfer teoretica de pana la 108 megabiti pe secunda. BlackBerry 8820 este de asemenea compatibil cu standardele de securitate WEP, WPA si WPA2, ce pot asigura criptarea eficienta a informatiilor personale.
Functionalitatea wireless este complementata de o aplicatie bazata pe tehnologia IPSec, ce permite conectarea la gateway-uri VPN (Virtual Private Network), care faciliteaza accesul utilizatorilor la retelele interne ale companiilor.
Datorita suportului pentru UMA (Unified Mobile Access), in timpul apelurilor de voce, utilizatorii pot comuta instantaneu intre reteaua unui operator de telefonie mobila si o retea Wi-Fi. Ideea din spatele tehnologiei UMA (cunoscuta si sub numele de Generic Access Network) este simpla - atunci cand in apropiere exista un hotspot wireless, dispozitivul se va conecta la Internet prin acesta pentru efectuarea si preluarea de apeluri, precum si pentru transmiterea si primirea datelor.
BlackBerry 8820 este complet echipat pentru segmentul de business, avand o tastatura completa QWERTY, ecran QVGA cu rezolutia de 320x240 pixeli si un sistem de navigare prin meniuri bazat pe un trackball.
Dispozitivul are un modul GPS integrat si utilizeaza carduri de memorie microSD.
RIM nu a uitat nici de partea multimedia, BlackBerry 8820 avand capacitati de redare audio/ video si oferind suport pentru casti Bluetooth stereo (folosind tehnologia A2DP). Telefonul nu are insa camera digitala, dar aceasta functionalitate nu este specifica unui smartphone pentru mediul de afaceri.
Oficialii companiei au precizat ca dispozitivul va fi lansat vara aceasta in Statele Unite de catre operatorul AT&T, insa nu au dorit sa ofere un pret estimativ.
Telefonul va fi disponibil la nivel global in urmatoarele saptamani.
Luna trecuta, compania a anuntat ca numarul de abonati BlackBerry a crescut cu aproximativ 1,2 milioane in primul trimestru fiscal, totalizand 9,2 milioane de clienti.
Actiunile RIM au crescut cu 419 centi la 240,29 dolari (166,67 euro) canadieni pe bursa din Toronto, in timp ce pe bursa Nasdaq au inregistrat o crestere de 353 centi, inchizand la 230,07 dolari (166,91 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO