Business Hi-Tech

Blocarea Skype pe mobile, anchetata de CE

20.07.2009, 17:47 39

Restrictionarea utilizarii de pe telefonul mobil a aplicatiilor de telefonie prin internet precum Skype de catre companiile telecom este monitorizata cu "mare interes" si face subiectul unei anchete a Comisiei Europene, scrie presa internationala.

Cadrul legal privind serviciile in roaming arata ca "nu ar trebui sa existe niciun obstacol in aparitia unor aplicatii sau tehnologii - cum este telefonia prin internet - care pot inlocui sau pot deveni o alternativa la serviciile in roaming", a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru media si societatea informationala. Neelie Kroes, comisarul european pentru concurenta, a mentionat, de asemenea, recent ca o ancheta privind presupuse incalcari ale regulilor antitrust ale UE de catre operatorii de telefonie mobila din Europa este "in curs de desfasurare". Declaratiile vin pe fondul intentiilor anuntate de marii operatori telecom europeni, precum Deutsche Telekom si Vodafone, de a isi taxa in mod suplimentar clientii care vor sa utilizeze aplicatii de telefonie prin internet de pe mobil. Operatorii blocheaza in general si in prezent acest tip de aplicatii pe motiv ca traficul de date generat duce la supraincarcarea retelei si la scaderea vitezei de transfer al datelor.

Aplicatiile de tipul Skype pot fi instalate pe smartphone-uri si utilizate pentru a efectua apeluri locale si internationale prin intermediul conexiunii internet, la tarife care sunt de regula mai mici decat cele practicate de operatorii de telefonie mobila.

Apelurile sunt realizate fie prin conexiunea intrnet oferita de operatorul de telefonie mobila fie prin conexiunea la o retea wi-fi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO