Business Hi-Tech

BNR: IT&C ajunge în 2017 la peste 6% din PIB, cu peste 110.000 de angajaţi

BNR: IT&C ajunge în 2017 la peste 6% din PIB, cu peste...

Autor: Iulian Anghel

28.09.2017, 00:05 2211

Sectorul IT&C va atinge anul acesta 6,2% din PIB faţă de 5,5% din PIB în 2016, informaţiile şi telecomunicaţiile fiind cel mai dinamic sector al economiei, arată cel mai amplu studiu asupra sectorului realizat de economiştii de la Banca Naţională a României.

Sectorul informaţii şi telecomunicaţii a avut anul trecut o contribuţie de 5,5% la formarea PIB şi a participat la creşterea economică cu 0,7 puncte procentuale, a doua cea mai mare pondere, după comerţ (1,9%). Mai importantă însă este dinamica – o creştere de 13,8% pe volum, cea mai mare din economie. Dinamica se menţine şi astfel economiştii de la BNR estimează că, în acest an, sectorul va ajunge să însemne 6,2% din PIB, la o creştere economică record postcriză de 5,7%.

Potrivit studiului BNR citat, ponderea valorii adăugate brute a sectorului IT&C în PIB nominal a crescut în ultimii ani, susţinută atât de avantajele fiscale (programatorii nu plătesc impozit pe venit), cât şi de costurile relativ reduse cu forţa de muncă, comparativ cu alte state din UE.

Numărul de salariaţi din domeniul IT s-a majorat semnificativ, dinamica acestuia fiind printre cele mai ridicate din UE. În plus, există în continuare o competiţie acerbă pentru forţa de muncă calificată. „Această evoluţie împreună cu incapacitatea sistemului de învăţământ de a genera un flux adecvat de absolvenţi au ca efect alimentarea creşterilor salariale”, arată studiul citat, realizat de economiştii Veaceslav Grigoraş (Direcţia Modelare şi Prognoze Macroeconomice), Andrei Tănase (Direcţia Modelare şi Prognoze Macroeconomice) şi Alexandru Leonte (Direcţia Studii Economice). Potrivit datelor INS, un salariu mediu net în informaţii şi comunicaţii a fost în iulie de 4.690 de lei, dublu faţă de salariul mediu net pe economie, de 2.391 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO