Business Hi-Tech

Bogdan Botezatu, Director Cercetare Ameninţări Informatice, Bitdefender: Am observat o creştere de 250% a atacurilor pe mobile, care vizează zona de soluţii e-banking

Cybersecurity Trends 2021. Protecţia datelor în era muncii hibrid. Lecţiile primului an de pandemie.

Bogdan Botezatu, Director Cercetare Ameninţări...

Autor: Alexandra Cepăreanu

18.05.2021, 10:12 141

Numărul de atacuri cibernetice pe dispozitivele mobile a crescut cu circa 200% - 250% pe parcursul ultimelor 12 luni, iar atacatorii au urmărit furtul de informaţii şi date de log in în aplicaţiile de e-banking, a spus Bogdan Botezatu, Director Cercetare Ameninţări Informatice la Bitdefender, în cadrul videoconferinţei Cybersecurity Trends 2021. Protecţia datelor în era muncii hibrid. Lecţiile primului an de pandemie.

„Zona de atacuri pe mobil a crescut foarte mult în ultimul an. Am descoperit o creştere de 200 – 250% a atacurilor care vizează zona de mobile, atacuri care vizează furtul de informaţii de log-in în soluţiile de e-banking, pentru că oamenii au evitat băncile în ultima vreme şi au folosit mai mult aceste aplicaţii. O simplă aplicaţie descărcată din greşeală, chiar şi din Play Store, ne poate lăsa fără bani în conturi. 90% dintre aceste aplicaţii care furau date de log in apăreau ca aplicaţii pentru vaccin sau teste COVID”, a spus Bogdan Botezatu.

El a adăugat că atacatorii informatici urmăresc banii, iar principala lor ţintă a fost anul trecut zona de mobile, „unde şi-au făcut de cap”.

 

Alte declaraţii

Am avut un an ocupat, pentru că nu s-a schimbat doar obiceiul de consum ci şi hackerii s-au schimbat, peisajul ameninţărilor informatice a variat foarte mult.

Cred că sunt zeci sau sute de alte tehnologii care au cunoscut o creştere susţinută a atacurilor informatice, spre exemplu zona de mobile. Când am ajus să lucrăm de acasă am mers la magazinele online şi am luat tot ce aveam nevoie, şcoala online ne-a încpins spre a achiziţiona alte dispozitive, munca de acasă a forţat companiile să ofere angajaţilor laptopuri de serviciu, aceste lucruri au dus la o creştere semnificativă a dispozitivelor conectate şi la o creştere a nevoii de protecţie şi la o creştere a atenţiei hackerilor.

Nu există separare între viaţa de birou şi cea persoanlă pentru că totul se întâmplă în acelaşi timp. Echipele de IT au fost luate prin surprindere. Toate măsurule din zona de IT şi securitate IT au fost forţate, grăbite şi probabil implementate doar parţial corect. Principala problemă a companiilor este lipsa de vizibilitate în ceea ce se întâmplă în reţelele utilizatorilor, lipsa de control asupra resurselor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO