Business Hi-Tech

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Piaţa se dinamizează, se erodează poziţiile puternice pe care le au în piaţă unele companii, creşte concurenţa, creşte comerţul online. Mi-aş dori foarte mult să văd sistemele de plăţi avansând

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului...

Autor: Ştefan Stan

16.05.2016, 16:24 457

Piaţa se dinamizează, se erodează poziţiile puternice pe care le au în piaţă unele companii, creşte concurenţa, creşte comerţul online, mi-aş dori foarte mult să văd sistemele de plăţi avansând. Concurenţa din sistemul bancar e net inferioară ca rezultate aceleia din piaţa telecom. Toate acestea vor face să aducă efecte pozitive pentru consumatori, să deschidă pieţele unde nu avem destulă concurenţă, a spus la ZF Mobilio 16 Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Tind să văd evoluţiile din piaţă ca şi când sunt ceva pozitiv, parte din soluţie. Trebuie să fim atenţi la ce se întâmplă, să strângem date, să fim siguri că avem oameni capabili să înţeleagă evoluţiile din industrie. Ne vom preocupa să păstrăm nivelul şi să avem capacitate de a înţelege ce se întâmplă în piaţă, dar nu cred că trebuie să fim foarte intervenţionişti.

Dacă sunt plângeri deschidem investigaţii. Dacă sunt firme dominate, mari, trebuie să fie foarte atente la ceea ce fac. Dacă sunt plângeri, trebuie să le analizăm. Noi nu trebuie să fim ceva ce împiedică evoluţia pieţei.

Nu trebuie să ne opunem lucrurilor care au sens economic, care duc la eficienă şi reduc costurile. Când vine vorba de cooperarea între companii pentru a utiliza aceleaşi echipamente din infrastructură, acesta este un lucru bun.

Comisia Europeană pregăteşte un nou val de directive privind integrarea elementelor active din reţea. Am încercat să nu stăm în calea acordurilor active între companii. Treaba noastră nu este să creăm incertitudine. Noi trebuie pe cât posibil să dăm încredere mediului de afaceri.

Au fost întâlniri cu reprezentanţi ai Uber. Nu au fost plângeri din partea competitorilor. România este una dintre ţările mai relaxate, pentru că nu sărim să blocăm noutăţile din piaţă. La noi preţul este foarte mic, nu găsiţi ţări din UE unde tarifele la taxiuri sunt mai mici decât în România. Pentru noi sunt mai degrabă un lucru pozitiv. Clienţii vor avea o alternativă.

De curând Comisia Europeană a blocat o fuziune în Marea Britanie care ar fi redus numărul de jucători la trei. La asta trebuie să fim atenţi, să nu vedem o reducere a concurenţei în România.

Dacă tranzacţiile afectează mai multe state membre din România sunt gestionate de Comisia Europeană. Mi-aş dori să fim în consultare cu Comisia în ceea ce priveşte subiectele din România.

Nu putem să ne antepronunţăm cu privire la o reducere a numărului de operatori, dar ca linie generală nu mi-aş dori o reducere a concurenţei în zona telecomunicaţiilor.

Mi-aş dori să văd comerţul online mai puternic dezvoltat, precum şi partea de servicii de plăţi. Am încercat să deschidem aceste pieţe cât mai mult, şi dacă tehnologia poate să ajute, cu atât mai bine.

Este o cerere a Comisiei să ne uităm la achiziţiile publice pe zona de soft. Senzaţia lor la cum au fost cheltuite fondurile europene este că acestea au ajuns la un număr limitat de companii în piaţa românească.  Vorbim de fondurile din anul financiar încheiat.

Noi am primit până acum în piaţă plângeri legate de conţinutul generat de operatori din România, că ar fi incorect să foloseşti conţinutul fără să împarţi profitul.

Am aflat din ZF că sunt retaileri din piaţă nemulţumiţi de preluarea PC Garage de eMag, de aceea am spus că vom analiza tranzacţia. Noi ne uităm la cifra de afaceri. Dacă o firmă are sub 4 mil. euro cifră de afaceri, este prea mică pentru a afecta concurenţa. Ne putem uita la alte lucruri, cum ar fi datele pe care le acumulează aceste firme. Momentan regulile pe care operăm sunt legate de cifra de afaceri.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO