Business Hi-Tech

Bogdan Putinică, general manager, Microsoft România: Discutăm cu Ministerul Educaţiei lansarea anul viitor a unui program de educaţie în cybersecurity pentru elevii din 200 de licee

Bogdan Putinică, general manager al Microsoft România

Bogdan Putinică, general manager al Microsoft România

Autor: Adrian Seceleanu

16.09.2022, 00:07 228

Subsidiara locală a gigantului american Microsoft, una dintre cele mai mari companii de IT din lume, este în discuţii cu Ministerul Educaţiei pentru lansarea de anul viitor a unui program de educaţie în securitate cibernetică pentru elevii din 200 de licee.

"Anul viitor estimăm că vom putea lansa împreună cu Ministerul Educaţiei o programă de cybersecurity în 200 de licee pe plan naţional, împreună cu 200 de profesori pe care îi vom pregăti să poată transmite mai departe aceste cunoştinţe", a declarat pentru ZF Bogdan Putinică, general manager al Microsoft România.

Proiectul este lansat în condiţiile în care România există puţine cunoştinţe în această zonă, a explicat liderul subsidiarei locale a Microsoft. "Suntem ultimii în Europa din punct de vedere al penetrării tehnologice, sunt nenumărate studii care vorbesc despre aceasta şi eminamente poziţia noastră ca Microsoft  este că suntem acolo datorită unui gol enorm de competenţă şi de cunoştinţe. Asta e ceea ce îmi propun să aducem în România mai mult, există programe pe care le-am desfăşurat şi până acum şi care au pregătit specialişti într-un parteneriat public privat absolut funcţional şi transparent, specialişti ai statului român. Sunt programe pe care le desfăşurăm acum, care ridică nivelul de competenţă în mediul educaţional".

Programul nu se rezumă la noţiuni de bază de securitate cibernetică, a adăugat reprezentantul Microsoft. "Elevii vor învăţa funcţii de bază din cybersecurity, nu vorbesc doar de tradiţionalele componente de cultură generală în cybersecurity de tipul cum să navigăm online, ce să nu facem cu parolele şi aşa mai departe. Programa merge un pic mai departe şi are ca obiectiv să îi pregătească pe elevi pentru a avea un minim de expertiză şi experienţă în cybersecurity. Programul este construit împreună cu Ministerul Educaţiei, deci este potrivit pentru licee, şi este un proiect care pavează drumul pentru etapa care acum este deja funcţională în principalele centre educaţionale ale României -  facultăţi, universităţi, şi anume programe de masterat în cybersecurity şi aici vorbim într-adevăr de specialişti reali, care sunt gata să fie recrutaţi de industrie, care pot fi incluşi în proiecte, în instituţii să lucreze. De ce nu, m-aş bucura să văd la anul puse în practică asemenea proiecte în instituţii educative din zona apărării sau a Ministerului de Interne, unde ştiu că există iniţiative pentru programe mult mai avansate.  Practic o călătorie a României spre digitalizare, spre o normalitate în care avem nevoie de cybersecurity pentru a putea funcţiona, peisajul macroeconomic din zona noastră geopolitică fiind destul de activ, atacuri fiind aproape zilnice."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO