Business Hi-Tech

Boom, numarul trei pe TV satelit, se imprumuta din nou

Boom, numarul trei pe TV satelit, se imprumuta din nou
07.12.2009, 23:08 326

DTH Television Grup, companie cu actionari israelieni caredetine Boom TV, numarul trei pe piata locala de servicii deteleviziune prin satelit, a contractat la finele lunii octombrie unimprumut de la compania israeliana Eurocom Networks &Technologies, potrivit datelor inregistrate de operator in arhivaelectronica de garantii reale mobiliare.

Datele inregistrate in arhiva nu precizeaza valoareaimprumutului, iar reprezentantii companiilor nu au putut ficontactati pentru detalii insa o ipoteza plauzibila este aceea cabanii vor fi folositi pentru finantarea datoriilor si aoperatiunilor companiei.

Compania avea la finele anului trecut datorii de 74 mil. euro,iar in 2008 pierderile nete au fost de 33,7 mil. euro, dublu fatade venituri. Operatorul a luat in urma cu un an un imprumut de 18,5mil. euro de la Unicredit Tiriac Bank.

Compania are de infruntat o competitie puternica din parteacompaniilor RCS&RDS si Romtelecom, dar reuseste sa reziste pepiata in special datorita ofertei de continut sportiv. Boom TV acastigat drepturile de difuzare pentru meciurile de fotbal din UEFAChampions League pentru trei sezoane.

Drepturile de difuzare pentru meciurile de fotbal au ajutat doarla mentinerea bazei de clienti, dar au creat si noi surse devenituri: rivalii de la Romtelecom platesc pentru a redifuzacanalele de sport Boom, iar compania a lansat si un site undeclientii trebuie sa plateasca 1 euro pentru fiecare meci pe carevor sa il vada prin internet.

De altfel, compania a garantat imprumutul de la Eurocom cuveniturile pe care le obtine de la Romtelecom pentru redifuzareaprin platforma Dolce a canalelor de sport, potrivit documentelordin Arhiva electronica de garantii reale mobiliare.

Contactati de ZF, oficialii Romtelecom nu au oferit detaliiprivind valoarea contractului semnat intre companie si Boom TV.

Romtelecom, numarul unu pe telefonie fixa si al doilea jucatorpe televiziune prin satelit, a negociat preluarea Boom TV in acestan, dar a renuntat in cele din urma la achizitie, potrivit maimultor surse de pe piata locala telecom. Oficial, Romtelecom anegat aceste informatii.

"Romtelecom - operatorul cu gandul la care a fost infiintat Boom- nu mai are in vedere o asemenea achizitie. Operatori caRCS&RDS si UPC iau cu atat mai putin in calcul o asemeneatranzactie", a spus pentru ZF un manager de pe piata locala detelecom.

Pornind de la informatii aparute in presa israeliana, pe piatalocala au circulat zvonuri privind iminenta achizitiei Boom TV decatre Eurocom, firma israeliana care a imprumutat firma romaneascala finele lui octombrie. Eurocom, companie detinuta de Shaul siYosi Elovitch, este unul dintre cele mai mari grupuri private defirme din Israel implicate in mai multe industrii, printre carecomunicatii, integrare de sisteme, media, servicii financiare siimobiliare. Oficialii grupului nu au putut fi contactati pana lainchiderea editiei pentru a oferi detalii privind valoareaimprumutului catre Boom TV sau daca acesta presupune si achizitiaunor actiuni.

Cei mai mari actionari ai Boom TV sunt Elran Investments,Blackdzaar Limited si Livermore Investments Group. Anul trecutoperatorii telecom au obtinut venituri de 383 mil. euro dinserviciile TV, potrivit datelor de la autoritatea de reglementarein comunicatii.

Nota: date valabile in iunie pentru RCS&RDS,Romtelecom si UPC. Pentru Boom si Akta - ultimele date communicatede companii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO