Business Hi-Tech

Breaking news. Colaborare fără precedent - giganţii Orange şi Vodafone anunţă că au ales România pentru a face teste în comun pentru construcţia de reţele 5G şi cu alţi furnizori decât Ericsson, Huawei sau Nokia. Primele teste “în mediul rural, lângă Bucureşti”.

Breaking news. Colaborare fără precedent - giganţii...

Autor: Adrian Seceleanu

22.02.2023, 20:41 24432

Giganţii europeni din industria de telecomunicaţii Orange şi Vodafone au ales România, ţară în care au operaţiuni semnificative, pentru a derula teste pentru un nou mod de a construi reţelele de telecomunicaţii 5G - cu echipamente şi soft livrate de zeci sau poate chiar sute de furnizori diferiţi şi nu doar de furnizorii tradiţionali Ericsson, Nokia şi Huawei- un experiment care, dacă va fi declarat reuşit, va declanşa o mişcare tectonică în industria de telecomunicaţii pentru că va dechide o piaţă “rezervată” până acum unui număr select de companii către un număr vast de producători de hardware şi software.

“Astăzi, Orange şi Vodafone au convenit să construiască o Reţea de Acces Radio (RAN) deschisă, cu partajarea RAN în zonele rurale din Europa în care ambele companii deţin reţele mobile. Este pentru prima dată când două companii au convenit să partajeze reţele Open RAN în Europa. Primele site-uri comerciale care urmează să fie implementate în cadrul acestei înţelegeri sunt planificate să înceapă anul acesta într-o zonă rurală din România, lângă Bucureşti. Acestea vor oferi o experienţă reală iniţială a acestui nou model operaţional bazat pe integrarea hardware-ului şi software-ului de la mai mulţi furnizori, pregătind terenul pentru implementări la scară largă. Orange şi Vodafone lucrează în prezent la selectarea individuală a furnizorilor strategici pentru această fază iniţială de construcţie”, au anunţat miercuri cele două grupuri de telecomunicaţii.

Miza trecerii la tehnologia unor reţele deschise – Open Radio Acces Network Open RAN – a fost explicată în urmă cu doi ani, într-o întâlnire cu media, de Cătălin Buliga, care la acea dată era director de tehnologie al Vodafone România. El a fost recrutat între timp pentru o poziţie simulară de Vodafone Egipt, o companie cu peste 40 de milioane de clienţi pe telefonie mobilă.

Trecerea la construcţia de reţele Open RAN repezintă o adevărată revoluţie, pentru că va marca migrarea de la o lume în care echipamentele şi aplicaţiile sunt livrate practic de trei mari companii către una în care zeci sau chiar sute de furnizori vor face acest lucru, la fel ca în industria de IT, unde mai multe componente şi aplicaţii de la diferiţi furnizori pot fi combinate fără nicio problemă, a explicat Cătălin Buliga.

“Problema industriei, în special a reţelelor mobile, care s-a acutizat odată cu iniţiativa SUA de a interzice unii furnizori, este că avem un lanţ de furnizori extrem de concentrat. Practic astăzi vorbim de 3 mari furnizori de echipamente de telecom care deţin mai mult de 75% cotă de piaţă, iar ceea ce se întâmplă de doi ani - nu intru în detalii - duce la o concentrare şi mai mare, pentru că de la 3 furnizori se doreşte să ajungem la 2 şi asta vine un pic în antiteză cu ceea ce ne dorim şi noi şi Comisia Europeană în legătură cu rezilienţa reţelelor de telecom, de rezilienţa lanţului de aprovizionare. Operatorii au o mare problemă cu acest lanţ concentrat de furnizori. Cum vom reuşi să obţinem costuri mai mici, să avem mai mulţi furnizori de hardware şi software astfel încât un business case de implementare a unei reţele în mediul rural să aibă sens?”, a explicat Buliga la întâlnirea din 2021.

Soluţia pentru această problemă este dezvoltarea de reţele deschise de comunicaţii, în care să existe mai mulţi furnizori, aşa cum se întâmplă în IT cu calculatoarele, unde componente şi aplicaţii diferite merg fără probleme. În telecom situaţia e diferită, pentru că - soluţiile furnizorilor fiind închise, proprietare, nu funcţionează perfect cu cele ale rivalilor. Buliga a dat ca exemplu faptul că operatorii sunt obligaţi să acopere cu semnal radio o localitate cu echipamente de la acelaşi furnizor, pentru că altfel trecerea telefonului de la o antenă la alta - un proces complex - nu poate avea loc în condiţii optime.

“Staţiile radio pe care le vedeţi pe turnuri sau pe o scară de bloc, care dau semnal telefoanelor mobile, au practic 3 mari piese componente - este antena radio - care e ca  o tablă, ca la maşină, nu este un element smart; a doua piesă este <<radio unit>>, este compoenta electronică ce îi spune antenei mută pe frecvenţa cealaltă, deci face un management al spectrului radio şi dă comanda cu ce putere să emită, şi lucruri pure de gestioare a unui semnal radio; al treilea element este base band unit - este ceea ce asigură legătura staţiei radio cu restul reţelei şi pe de altă parte gestionează radio unit-ul.

Radio unitul şi base band-ul vin astăzi ca o cutie neagră de la producători, Dacă ai mers la drum cu un furnizor într-o localitate trebuie să rămâi cu el toată localitatea pentru că altfel este foarte greu să faci <<hand-over>> între echipamente de la doi furnizori diferiţi.  Lucrurile se complică sau devin imposibile. Acest lockin, acest black box creează toată problema de care spuneam.”

Soluţia giganţilor din telecom este dezvoltarea unor reţele deschise de telecom, practic dezvoltarea unui ecosistem în care diferiţi producători de echipamente şi de soft să poată oferi diferite segmente de infrastructură, ca o completare sau alternativă la Nokia şi Ericsson.

“Ce am făcut noi ca industrie - am încercat să mergem într-o direcţie de reţele deschise, înseamnă decuplarea hardului de soft, adică să desfaci acea cutie neagră care vine de la unul dintre cei trei furnizori şi să ajungi într-o variantă în care aceleaşi elemente electronice să fie bazate pe un hardware standard - white box, cum sunt serverele din mediul de cloud unde nu contează ce soft pui pe ele”.

 

Ce au mai anunţat grupurile Orange şi Vodafone – cu noua tehnologie ne vom putea diferenţia şi mai bine, chiar dacă folosim elemente comune de reţea

 

“Anunţul de astăzi întăreşte angajamentul companiilor de a implementa Open RAN ca tehnologia preferată pentru viitoarele reţele mobile din Europa, ducând la o mai mare rezilienţă şi revitalizare a lanţului de aprovizionare al furnizorilor. Angajamentul companiilor faţă de Open RAN sprijină, de asemenea, obiectivul ambiţios al Comisiei Europene de a avea 5G în toate zonele populate până în 2030.

 

Open RAN oferă avantaje semnificative faţă de partajarea tradiţională a reţelelor. Prin utilizarea RAN deschis şi virtualizat, bazat pe software şi hardware dezagregat, Vodafone şi Orange vor avea o mai mare flexibilitate la adăugarea de noi site-uri radio sau la modernizarea celor existente, menţinând costurile şi consumul de energie reduse. Acest model va servi ca un plan pentru extinderea reţelelor 4G şi 5G către comunităţile rurale din Europa.

 

Michaël Trabbia, Director Tehnologic şi de Inovare la Orange, a declarat: "Orange este entuziasmat să colaboreze cu Vodafone într-o primă implementare de partajare Open RAN în România, care reprezintă un pas important pe drumul adoptării la scară largă a Open RAN în Europa. Este un pas major către reţele agile şi complet automate, descătuşînd potenţialul adus de virtualizare şi AI pentru a îmbunătăţi performanţa, în timp ce reduce costurile infrastructurii şi operaţionale. În special, Open RAN reprezintă o mare oportunitate de a duce partajarea reţelelor la o nouă dimensiune, cu o diferenţiere mai mare între operatori datorită capacităţii fiecărui partener de a-şi ajusta reţeaua independent în funcţie de promisiunile sale către proprii clienţi".

 

Alberto Ripepi, Director de Reţea al Vodafone, a declarat: "Suntem încântaţi să lucrăm cu Orange la această iniţiativă fără precedent în industrie. Prin combinarea resurselor, vom reduce costurile hardware-ului, minimizând consumul de combustibil şi necesitatea de site-uri duplicate, în timp ce eliminăm zonele fără acoperire.

 

"Open RAN înseamnă, de asemenea, că putem adăuga mai rapid noi caracteristici de software fără a înlocui neapărat componentele hardware, ceea ce este adesea cazul astăzi. Acest lucru minimizează orice perturbare a serviciului şi asigură că clienţii din zonele rurale primesc aceleaşi upgrade-uri ca cei din oraşe."

 

În cadrul acordurilor de partajare existente, un operator este de obicei responsabil pentru toate componentele unui site partajat, ambii operatori folosind acelaşi furnizor sau versiune de software RAN.

 

Partajarea Open RAN deschide calea pentru Orange şi Vodafone pentru a beneficia de o infrastructură cu adevărat deschisă, permiţând partajarea tuturor componentelor hardware (unităţi radio şi infrastructură Cloud), în timp ce gestionează independent propriul software RAN pe o infrastructură cloud comună. În consecinţă, fiecare companie poate adapta serviciile şi capacitatea la nevoile specifice ale propriilor clienţi, asigurând totodată o izolare puternică şi securizată între datele fiecărui operator. Acest lucru este în concordanţă cu priorităţile dezvoltate în Memorandumul de Înţelegere (MoU) semnat de ambele operatori la începutul anului 2021 cu alţi operatori europeni importanţi.

 

Testarea soluţiei Open RAN pe o reţea live va continua pe tot parcursul anului 2023, permiţând o comparaţie directă cu reţelele cu tehnologii anterioare şi având ca scop confirmarea parităţii de caracteristici şi performanţă între Open RAN şi soluţiile RAN tradiţionale, înainte de extinderea planului de partajare Open RAN în alte pieţe.”, conform comunicatului comun al celor două companii.

 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO