Business Hi-Tech

Britanicii vor investi mai mult in IT. Nu si germanii

16.12.2003, 00:00 13



Investitiile in sectorul IT vor creste anul viitor in Franta si Marea Britanie, insa in Germania si Olanda se vor reduce, se arata intr-un raport realizat de Forrester Research.



Cele mai cautate anul viitor vor fi aplicatiile software pentru afaceri (ERP - planificarea resurselor companiei sau platformele software pentru centrul de relatii cu clientii - call center). Majoritatea producatorilor si vanzatorilor de echipamente hardware vor avea un an destul de dificil, sustine Forrester Research, care are previziuni sumbre si pentru integratorii de sisteme. Vestile sunt insa bune pentru ofertantii de servicii IT, precum web services sau outsourcing. Boom-ul de pe piata de outsourcing in locatii mai ieftine va aduce insa probleme companiilor specializate in consultanta IT, spune Forrester.



Piata IT din Marea Britanie va avea anul viitor cea mai puternica crestere din Europa Occidentala, dupa 6,5% in 2003 urmand un 6,2% in 2004, conform analistilor pietei. "Acest lucru va incuraja proiectele de outsourcing si va incuraja companiile sa investeasca in proiecte de mare anvergura", a apreciat un analist al Forrester. Piata franceza va cunoaste o crestere de 3,6 procente anul viitor, concentrata in special pe proiecte software, spun analistii. Mai bine de 60% dintre managerii francezi chestionati de Forrester sustin ca in 2004 vor achizitiona solutii ERP, iar 48% au spus ca vor trece la versiuni mai noi ale aplicatiilor pe care le au deja instalate.



Pe de alta parte insa, piata germana isi va continua declinul. Pe 2003, nivelul investitiilor in IT a scazut cu 4% si tendinta se va mentine anul viitor, cand scaderea va fi de 1%. Pentru a reduce costurile, majoritatea companiilor germane vor apela la servicii de outsourcing, se arata in document. Reticenta privind noi investitii in IT se va resimti si in Olanda, unde cheltuielile pentru acest domeniu vor fi cu 0,3% mai mici ca anul acesta, spune Forrester.



Per total insa, investitiile in sectorul IT in cele patru state ar urma sa creasca anul viitor cu 2,6%, anul acesta media fiind cu 0,8% mai mare ca in 2002. Tendinta de crestere se va amplifica in 2005, cand cifrele indica sporirea investitiilor in IT cu aproape 3 procente. "Aproximativ 48% dintre managerii intervievati au indicat ca planuiesc sa creasca investitiile in IT incepand din 2004", se mai arata in studiul Forrester. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO