Business Hi-Tech

Bulgaria atrage finanţări record în sectorul tech

Bulgaria atrage finanţări record în sectorul tech

Autor: Eduard Ivanovici

08.12.2019, 22:13 492

Bulgaria, una dintre cele mai sărace state ale Uniunii Europene, atrage treptat investiţii străine în domeniul tehnolgiilor informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), potrivit FT.

În aprilie, Financial Times a deschis în Sofia un centru tehnologic cu 110 angajaţi. Recent, investitori precum Facebook şi World Bank şi-au deschis birouri în capitala bulgară, având ca scop furnizarea serviciilor TIC.

Ţara a atras o sumă record din finanţările străine în serviciile de software şi TIC în 2018, dezvoltând cel puţin 16 proiecte, majoritatea în Sofia. Investiţiile străine din acest sector au crescut continuu din 2015, conform fDi Markets, un serviciu de date deţinut de FT.

„Am luat în considerare mai multe locaţii de-a lungul Asiei, Europei şi Marii Britanii până să alegem Bulgaria. Reputaţia Sofiei ca centru dedicat excelenţei tehnologice, pedigree-ul în date şi inteligenţă artificială şi faptul că a devenit capitala tehnologică a Balcanilor, au reprezentat o destinaţie irezistibilă”, a declarat Cait OăRiordan, director din cadrul FT.

Până în 2015, investiţiile transfrontaliere în sectorul tehnologiei informaţiei din Bulgaria atingeau în medie cinci proiecte pe an. Anul trecut, ţara a atras 30% din totalul proiectelor, devenind o ţintă principală pentru finanţatorii străini, conform fDi Markets.

Sectorul TIC a înregistrat vânzări de 2,9 miliarde de euro în 2018, o creştere de 45% faţă de anul precedent, potrivit Corporaţiei Internaţionale de Date. 90% din cele aproximativ 12.000 de companii se află în Sofia, unde lucrează aproximativ 50.000 de angajaţi. 70% din companii îşi vând serviciile exclusiv pentru export, conform Departamentului de Comerţ al SUA.

Bulgaria oferă unele dintre cele mai rapide servicii mobile de bandă largă din Uniunea Europeană, o cotă forfetară de 10% asupra profiturilor corporative şi personale, una dintre cele mai mici cote din UE, şi o piaţa a muncii competitivă.

De asemenea, în Bulgaria se mai găsesc legi uşoare de licenţiere pentru companiile IT şi al doilea cel mai mare procent de femei din UE ce lucrează în sectorul TIC, cu aproape 45% la începutul lui 2018.

Anul acesta, Sofia a fost unul din opt oraşe din cadrul UE care au fost alese să găzduiască primele supercomputere europene – cea mai mare investiţie a Uniunii în infrastructura ştiinţifică din Bulgaria. Capitala bulgară este în prezent pe locul al doilea în topul centrelor tehnologice cu cea mai rapidă creştere din Europa.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO