Business Hi-Tech

Bulgaria, Macedonia şi Kosovo se alătură coaliţiei Americii în lupta cu Huawei

Bulgaria, Macedonia şi Kosovo se alătură coaliţiei...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.10.2020, 00:05 446

Macedonia de Nord, Kosovo şi Bulgaria s-au alăturat eforturilor SUA de a împiedica extinderea influenţei Chinei în infrastructura 5G, scrie Euractiv. SUA şi UE au lansat, de asemenea, discuţii bilaterale pe teme legate de China, scrie Deutsche Welle. Balcanii de Nord intră astfel într-o alianţă contra Huawei condusă de Washington şi din care face parte, printre altele, Polonia.

Iniţiativa „Reţea curată“ îşi propune să elimine „ameninţările pe termen lung la adresa confidenţialităţii datelor, securităţii şi drepturilor omului din lumea liberă făcute de actori autoritari maligni, precum Partidul Comunist Chinez“, potrivit Departamentului de Stat american. SUA sunt din ce în ce mai preocupate de dominanţa companiilor chineze în sectorul construirii reţelelor de internet în bandă largă 5G.

Administraţia Trump a restricţionat puternic activităţile companiei chineze de telecomunicaţii Huawei în SUA şi a îndemnat aliaţii Americii să facă acelaşi lucru. Preşedintele american susţine că gigantul de tehnologie chinez este uşa din spate folosită de serviciile de informaţii ale guvernului de la Beijing pentru a efectua operaţiuni de spionaj prin intermediul infrastructurii vitale. Huawei neagă aceste acuzaţii. Ambasada SUA de la Sofia a transmis pe Twitter că semnarea este un eveniment „istoric“, adăugând că Bulgaria se alătură unei „coaliţii în creştere de ţări şi companii angajate să îşi protejeze reţelele 5G de vânzători în care nu se poate avea încredere“. Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că Uniunea Europeană a furnizat deja linii directoare privind securitatea reţelei 5G şi că acestea ar trebui să se bazeze pe concurenţă loială şi transparenţă. Semnarea a fost făcută în prezenţa virtuală a secretarului de stat american Mike Pompeo.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO