Business Hi-Tech

Business Magazin. Avertismentul Gabrielei Zanfir-Fortuna, un avocat care se ocupă cu protecţia datelor: Toate companiile care transferă date din Europa, dar si toate companiile europene care transferă date în SUA au un risc foarte ridicat şi continuu să fie sancţionate

„Future of Privacy Forum consideră că toată dezvoltarea tehnologiei care a avut loc în ultimele decenii poate fi benefică pentru societate şi pentru indivizi şi este optimist cu  privire la ceea ce poate aduce tehnologia societăţii, dar, numai dacă în procesul acesta sunt avute în vedere drepturile oamenilor, comunităţilor, iar datele sunt prelucrate responsabil, în mod etic.”

Dr. Gabriela Zanfir-Fortuna, vicepreşedinte Global Privacy, Future of Privacy Forum

Autor: Ioana Matei

13.03.2022, 16:33 245

Când vine vorba despre explicaţii referitoare la modul în care se fac transferurile de date cu caracter personal între Uniunea Europeană şi companiile din Statele Unite, românca Gabriela Zanfir-Fortuna se află printre cei care înţeleg cel mai bine ambele părţi. De altfel, ea acţionează ca un consultant pentru acestea, cu misiunea de a-i ajuta pe cetăţeni să beneficieze de avantajele tehnologiei, dar nu cu orice preţ. Cum a ajuns să o pasioneze domeniul protecţiei datelor încă din vremea în care bibliografia în limba română pe această temă nu era scrisă şi de unde vin îngrijorările curente ale giganţilor americani?

Ştirea că Facebook şi Instagram s-ar putea retrage din Europa i-a îngrijorat pe mulţi dintre aspiranţii la popularitate în online, pe reprezentanţii companiilor care au dezvoltat un nou model de advertising prin aceste platforme sau pe influencerii care au ajuns chiar să îşi câştige existenţa prin intermediul acestora.

Am găsit explicaţiile referitoare la această situaţie ale Gabrielei Zanfir-Fortuna, vicepreşedinte Global Privacy, Future of Privacy Forum, într-un articol al publicaţiei internaţionale Slate şi ne-am întrebat cum a ajuns să se numere ea printre persoanele care desluşesc cel mai bine domeniul din ce în ce mai important al protecţiei datelor. Nu a întârziat să ne răspundă printr-o poveste de carieră puţin atipică pentru un avocat ce îşi începe parcursul în Craiova, România.

„Domeniul protecţiei datelor personale este un domeniu de drept tehnic care atunci când a început pe mine să mă intereseze, în anul 2008, nu era interesant pentru aproape nimeni, nici din afara României, dar cu atât mai puţin din România”, îşi aminteşte Gabriela Zanfir-Fortuna. Interesul ei pentru domeniu a venit odată cu o competiţie de procese simulate, organizată de instituţii europene de prestigiu, în colaborare cu judecătorul britanic de la Curtea de Justiţie a UE.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO