Business Hi-Tech

Business MAGAZIN. Fenomenul Bitcoin l-a cuprins şi pe Marius Morra, care a fondat LDV Exchange, unul dintre cele mai populare exchange-uri cu criptomonede din România. ”Cred că sunt peste 50.000 de români care au investit în criptomonede”

Autor: Alex Ciutacu

24.01.2021, 17:39 18302

Concomitent cu sosirea pandemiei în Europa şi cu restricţiile pe care le-a adus aceasta, piaţa criptomonedelor – condusă de bitcoin – a început să crească în martie 2020 şi nu s-a mai oprit până în primele zile ale lunii ianuarie, când a atins un maximum istoric de 41.962 de dolari. Cu un val de bani noi care intră în piaţă, dezbaterile din jurul criptomonedelor s-au reaprins, iar rolul bitcoin este pus din nou sub lupă, precum şi educaţia financiară a celor care aderă la acest fenomen.

„Pentru compania noastră, anul 2020 a adus un multiplu de 10x din toate punctele de vedere, de la utilizatori şi până la imagine, satisfacţia clienţilor, feedback. Noi suntem un start-up, iar explozia se simte mai puternic pentru noi, însă cred că putem spune că 2020 a fost anul de 10x în piaţa criptomonedelor”, a declarat Marius Morra, CEO şi cofondator al LDV Exchange, unul dintre cele mai populare exchange-uri din piaţa locală, cu mii de utilizatori.

El estimează că numărul celor care investesc în România în criptomonede se ridică la peste 50.000 de oameni, după o creştere puternică începută anul trecut. Într-un interviu anterior, Morra estima în martie 2020 piaţa din România la circa 15.000 de oameni. Fiind încă la început, nu există însă o estimare exactă a numărului de participanţi ai acesteia.

Cu toate acestea, creşterea numărului de investitori s-a confirmat ca unul dintre factorii care au condus creşterea preţurilor pentru monedele digitale în ultimele 9 luni, la intersecţie cu alţi factori, precum intrarea investitorilor instituţionali în piaţă, teama de inflaţie şi halvingul bitcoin (n.red: înjumătăţirea recompensei pentru mineri, deci a numărului de monede noi care ies pe piaţă).

În acelaşi timp, sumele tranzacţionate în România au crescut, conform CEO-ului LDV Exchange, iar piaţa locală a început să cunoască o anume efervescenţă şi în zona persoanelor juridice.

„Noi avem şi conturi corporate, de firmă, în cadrul platformei. Încă nu sunt reglementări foarte bune pentru persoanele juridice, dar sunt condiţii în care dacă vorbeşti cu un contabil sau cu un jurist poţi ieşi chiar mai bine decât pe persoană fizică. Am înregistrat un număr semnificativ de firme înscrise, dar a crescut şi valoarea tranzacţiilor.”

Creşterea de 750% înregistrată de bitcoin din 12 martie 2020 până în 8 ianuarie 2021 a atras şi atenţia românilor, în contextul în care chiar şi oamenii neexperimentaţi în privinţa investiţiilor sunt interesaţi de multipli atât de mari.

„Este un moment încărcat de acţiune şi efervescenţă, care îţi dă senzaţia că aproape toată lumea a auzit deja de bitcoin. Ieri am fost la un supermarket şi m-a oprit un gardian care a văzut că pe maşina mea scrie bitcoin şi m-a întrebat care este treaba cu acest bitcoin, că ar vrea şi el să investească.”

Mai mult, printre cei 50.000 de români care investesc în criptomonede există şi cazurile  mai atipice de persoane cu o anumită educaţie financiară, care tranzacţionează într-o manieră specializată.

„Sunt mai puţine femei care investesc în criptomonede decât bărbaţi, iar femeile în vârstă chiar reprezintă o categorie atipică. A fost cazul unei femei în vârstă care m-a întrebat lucruri punctuale, comisioane de depunere pentru Ethereum (n.red: a doua cea mai mare criptomonedă), întrucât cumpăra Ethereum şi vindea la o firmă din SUA, făcea trading pentru utilizatori. Ea avea 62 de ani şi am fost surprins că era la un nivel de înţelegere foarte avansat, însă am aflat că lucrase într-o bancă şi era destul de experimentată”.

Recent, George Rotariu, CEO al Bitcoin România, companie care operează o franciză de ATM-uri cu criptomonede, a declarat în cadrul emisiunii ZF Live că românii au deja circa 1 miliard de euro în criptomonede.

Citeşte continuarea articolului pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO